Interieur - Vloeren

Zelf laminaat leggen? Tips & tricks voor een feilloze afwerking

vloer laminaat leggen deuren

Toe aan een nieuwe vloer en ga je graag zelf aan de slag? Dan zit je goed bij laminaat. Je hebt heel wat keuze qua looks en het kliklaminaat verzekert een vlotte en makkelijke plaatsing. Er zijn wel enkele aandachtspunten zoals het leggen van laminaat aan deuren. Geen nood! Volgende tips garanderen een feilloos resultaat!

Laminaat leggen aan deuren

Je hebt je nieuwe laminaatvloer in huis gehaald, je hebt de ondergrond voorbereid en wilt starten met het leggen. Heb je al aan je deuren gedacht en hoe de eerste of laatste plank in de deuropening zal passen? In de meeste gevallen lopen de deurstijlen door tot aan de grond en zal je dus een uitsparing moeten voorzien.

Bij houten deuren kan je onderaan een stukje van de deurstijl zagen. Dit doe je door een stuk laminaat te nemen en de hoogte hiervan af te tekenen op de deurstijl. Houd daarbij ook rekening met de dikte van de ondervloer. Zaag vervolgens het stuk af van de deurstijl zodat er voldoende ruimte is om de laminaatplank eronder te schuiven.

Starten of eindigen aan de deur?

Je laminaatplank moet natuurlijk ook mooi in de deuropening passen. Hiervoor moet je de opening van de deur aftekenen op je laminaatplank en deze vervolgens op maat zagen. Schuif de plank vervolgens onder de deurstijl en bevestig ze op de correcte manier. Met het moderne kliklaminaat is dit een koud kunstje.

Wat met een ijzeren deur?

In het geval van ijzeren deurstijlen raden we je aan om een stuk uit de laminaatplank te zagen. Duid goed aan welke stukken je moet wegzagen en volg vervolgens bovenstaande werkwijze om je vloer af te werken.

Vergeet tot slot ook je plinten en profielen niet uit het oog en zorg ervoor dat alles netjes aansluit. In de meeste gevallen voorziet de fabrikant ook een installatiehandleiding. Raadpleeg deze vooraleer je aan de klus begint, er staan wellicht handige tips in!

12/10/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Plat of schuin? De voor- en nadelen van een plat dak
Volgende artikel
Wat beïnvloedt de prijs van ruwbouw?