Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Vloerbekleding kiezen en plaatsen

Je wil een nieuw huis bouwen? Je weet ondertussen al hoe het bouwproces zal verlopen, maar je wenst nog meer informatie over de afwerking en over vloerbekleding? Hier zijn enkele tips…

Alvorens je vloerbekleding legt…

• … moet de dekvloer af zijn.

• … moet het pleisterwerk afgewerkt zijn.

• … moet het metselwerk klaar zijn.

Dekvloer : de basis voor vloerbekleding

Een isolerende dekvloer en een traditionele dekvloer worden vervolgens op de grond gegoten (zowel op het gelijkvloers als de eerste verdieping). De dekvloer bestaat uit een dikke laag cement die als ondergrond dient voor de eigenlijke vloerbedekking. Om een dekvloer of chape te gieten, kan je best een professional inhuren. De dekvloer dient namelijk om de leidingen te bedekken, maar ook om de grond gelijk te maken en om de afdichting , warmte isolatie en geluidsisolatie van de woning te verzekeren. Merk op dat warmte isolatie bij wet verplicht is.

Vervolgens moet je deze laag dekvloer gedurende twee tot drie weken laten drogen bij een kamertemperatuur van 18 tot 20 graden. Let er goed op dat de vloer genoeg is uitgedroogd, afhankelijk van de vloerbekleding die je daarna wil aanbrengen. Sommige materialen verdragen een zekere vochtigheidsgraad.

Vloerbekleding kiezen

De vloer bepaalt de uitstraling van een ruimte, de juiste vloerbekleding kiezen is dan ook niet altijd vanzelfsprekend. De vloer moet niet enkel mooi zijn, maar ook duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Parket, tegelvloer, stenen vloer, vast tapijt, gepolijste betonvloer, laminaat,… het is niet makkelijk om zijn weg te vinden doorheen zoveel mogelijkheden.

Elk type vloerbekleding heeft specifieke eigenschappen. Om de juiste keuze te maken, dien je rekening te houden met je eigen smaak, jouw noden en jouw budget. Stel jezelf dus eerst de juiste vragen! Denk aan je dagelijkse gewoontes. Het heeft geen zin om je later te beklagen dat je ganse dagen op de tippen van je tenen moet lopen. Kies ook voor kleuren en materialen aangepast aan elke ruimte. Let erop dat je een ruimte niet donkerder maakt door een te donkere vloerbekleding te plaatsen. Vermijd vast tapijt in de badkamer en ga voor een tegelvloer in de keuken. Een slecht aangepaste vloerbedekking kan sanitaire problemen veroorzaken en sneller verslijten.

Wettelijke bepalingen

Raadpleeg de wettelijke bepalingen. Vloerbekleding moet aan een aantal vereisten voldoen om op de markt gebracht te mogen worden. Zo mag ze niet brandbaar zijn. Deze vereisten staan normaal gezien op de verpakking.

Sleutel-op-de-deur concept

Kan je maar niet kiezen en zoek je advies? Het sleutel-op-de-deur bouwconcept kan de oplossing zijn! Het sleutel-op-de-deur concept omvat zowel de algemene bouwwerken als de afwerking, zoals bijvoorbeeld een tegelvloer. En als je toch nog in alle vrijheid jouw vloerbekleding wil kiezen voor jouw sleutel-op-de-deur woning, dan kan dat ook. Of je wil een deel van de afwerking zelf uitvoeren, ook mogelijk!

29/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een kruidentuin aanleggen
Volgende artikel
De ideale pergola: aluminium terrasoverkapping