Doe Het Zelf

Vloer schilderen: beton- en cementvloer

In de kelder, de garage, de zolder of op het balkon: er zijn vaak heel wat betonvloeren of cementvloeren in een woning. Wil u deze vloer schilderen, dan vereisen ook deze vloeren een aangepaste behandeling.

Stap 1: Voorbereiding bij vloer schilderen

 • Ongeschilderde vloer verven. Reinig grondig de vloer om een goede hechting van de verf te verzekeren. Zo verwijdert u de witte poederige laag cement, maakt u glad beton ruwer en lost u vetten en oliën op. U kan eventueel hiervoor een Levis Floor Cleaner gebruiken. Spoel de vloer af met water en laat hem gedurende een dag volledig uitdrogen.
 • Reeds geschilderde vloeren schilderen. Verwijder loszittende verf met een borstel of door te schuren en voer een hechtingstest uit. Kras hiervoor een kruis op de vloer met een mes, breng dan tape aan en trek het los. Blijft de verf goed zitten? Reinig de vloer dan zoals beschreven onder voorbereiding voor ongeschilderde vloer. Komt de verf los? Dan moet u het volledige oppervlak afbijten en zorgvuldig naspoelen met synthetische verdunner. Herstel de barsten en gaten, en reinig de vloer zoals een niet-geverfde vloer.

Stap 2: Grondlaag aanbrengen

Meng indien nodig de grondlaag en roer goed door. Breng de grondlaag met een verfroller aan.

Stap 3: Bovenlaag aanbrengen

 • Voor betonvloeren of cementvloeren met een normaal huishoudelijk gebruik en een normale belasting brengt u twee lagen vloerverf aan met een verfroller.
 • Gaat u een betonnen vloer schilderen of cementvloer verven die zware lasten moeten dragen (bijvoorbeeld in garages) of chemische weerstand moeten bieden (tegen olie, benzine, …), dan kan u twee lagen vloer verf als afwerking aanbrengen.
 • Tip: Breng de toplaag binnen de drie dagen na voorbereiding aan voor een onberispelijk resultaat.
16/01/2012

Vragen en opmerkingen

MD
Marie de Jonge

Bedankt voor de goede tips. Heb eindelijk gister een goede kleur uitgekozen voor mijn vloer. Goed dat hier staat dat ik meerdere lagen moet aanbrengen. Ga straks nog even wat extra verf halen!

  HG
  Hanne Goossens

  Hallo Marie,

  Wat leuk dat je de perfecte kleur hebt gevonden! Veel succes met de schilderwerken!

  Groetjes,
  Hanne
  Inspirerend Wonen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Blavier bouwenquête II: woningbouw in België
Volgende artikel
Tablet kopen met de tablet keuze wijzer