Interieur - Vloeren

Je vloer isoleren: waarop moet je letten?

isoler le sol

Bouwen en renoveren zijn de laatste jaren onlosmakelijk verbonden met almaar betere woningisolatie. Dat is uiteraard een positieve evolutie, want zo verspillen we minder energie, leven we gezonder en besparen we heel wat op onze energiefacturen. Muurisolatie? Check! Dakisolatie? Check! Maar één element zien we nog te vaak over het hoofd: hoe zit het met de vloerisolatie? Enkele zaken om rekening mee te houden:

Eigenschappen van goeie vloerisolatie

Je bouwt, verbouwt of renoveert? Vergeet de vloerisolatie dan zeker niet, want ook door vloeren kan heel wat warmte verloren gaan. Deze factoren zijn alvast van tel als je vloerisolatie plaatst:

  • Kies isolatie met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde.
  • Je vloerisolatie mag niet té dik
  • Denk eraan dat je vloerisolatie perfect bestand moet zijn tegen een hoge mate van belasting. Is je vloerisolatie niet stevig genoeg, dan zal het uitzicht van je vloer daar op de lange termijn onder lijden.

Nieuwbouw: kies meteen voor een isolerende vloer

Je kunt je vloer niet zomaar isoleren met een dikke isolatielaag zoals je dat met je muren en je dak doet. Daarom is de kwaliteit van het isolatiemateriaal van extra groot belang voor je vloerisolatie. Plaats vloerisolatie met een hoge isolatiewaarde en een lage lambdawaarde. Hoe lager de lambdawaarde, hoe minder warmte je vloer geleidt (en warmtegeleiding is uiteraard wat je wil vermijden). Dit is vooral van belang voor vloeren die zich op de benedenverdieping en/of in de kelder bevinden, waar het meeste warmteverlies kan optreden.

vloer isoleren

Een bestaande vloer isoleren

Om een bestaande vloer te isoleren, wordt de vloer meestal uitgebroken tot op de vloerplaat. Ga daarbij niet lukraak te werk; maar hou rekening met water- en elektriciteitsleidingen die zich onder de vloer bevinden. De dikte van de isolatielaag hangt sterk af van de hoogte van deuren, trappen … Is er maar weinig ruimte over voor je vloerisolatie? Gebruik dan extra dun isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde.

 

15/12/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Keuken inrichten: dit moet je weten over keukenwerkbladen
Volgende artikel
Geniet van muziek in de badkamer dankzij het Sound Wave-systeem