Interieur - Vloeren

Vlekken op natuursteen: te voorkomen of net charmant?

La pierre tachée a du caractère

Natuursteen is een prachtige steen voor binnen en buiten. Verschillende kleuren en patronen maken dat elke natuursteen een eigen karakter heeft en dat je op een geweldige variatie kunt rekenen als je voor natuursteen kiest. In dit artikel kun je ontdekken welke vlekken je kunt vermijden en welke soorten vlekken bij het karakter van natuursteen horen.

De schoonheid van vlekken

Zoals de naam natuursteen doet vermoeden, is het een echt natuurproduct. Het ‘leeft’ en zal na verloop van tijd patronen en vlekken ontwikkelen. Deze speciale eigenschap van natuursteen is net de reden waarom hij zo populair is bij consumenten die een echte, authentieke steen zoeken.

Elke soort natuursteen heeft zijn eigen, tekenende vlekken en patronen. Vraag bij je verkooppunt wat voor vlekken je kunt verwachten, zodat je op voorhand weet hoe je interieur eruit zal zien. Een natuurtegel kan tientallen tot soms honderden jaren je huis sieren en dus kies je het best ineens de perfecte tegel voor je huis.

Soorten vlekken

Bij natuursteen zijn er twee soorten vlekken. De eerste soort vlekken zijn de wateroplosbare vlekken. Deze grillige vlekken ontstaan op witte natuurstenen die nog organisch materiaal bevatten. Wanneer je water morst op deze tegels, ontstaan er patronen waar de organische materialen in het water zijn opgelost. Gelukkig kun je de vlekken ook makkelijk laten verdwijnen met water. Een egale wasbeurt maakt je vloer zo weer vlekkenvrij.

Een heel ander verhaal zijn de vlekken op tegels die ijzer bevatten. Wanneer er water op deze tegels terechtkomt, krijgt het ijzer de kans om te oxideren. Oxidatie toont zich in roestkleurige vlekken. Wat je eraan kunt doen? Niet veel. Enkel met poulticing kun je deze vlekken te lijf gaan, maar dan nog kan niemand je een vlekvrije vloer garanderen. Toch is er geen reden tot paniek. Veel kopers zijn namelijk fan van de robuuste roestkleur. Net daarom is deze steen een echte topper in keukens en badkamers.

tegels met vlekken

Vlekken voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Vraag bij de aankoop van je natuursteen welke vlekken kunnen verschijnen op je natuursteen, en hoe. Als je dan toch kiest voor een vlekgevoelige natuursteen, zijn er enkele trucs die je zeker zal kunnen gebruiken:

  • Maak je steen altijd meteen schoon.
  • Vetvlekken lijken ernstig, maar verdwijnen snel weer.
  • Regelmatig onderhoud verkleint de kans op permanente vlekken. Vraag voor de aankoop van je natuurtegels steeds hoe je ze moet onderhouden.

 

28/02/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een wereldwijd verschijnsel: kleurrijke huizen
Volgende artikel
Je huis opruimen: 5 redenen om het vandaag nog te doen!