Bouw & Reno

Kiezen voor ecologische vinylvloeren – zonder pvc!

vinyl zonder pvc - vinyle sans pvc

Het besef dat we bij de inrichting van onze woningen beter moeten nadenken over de materialen die we gebruiken – zijn ze duurzaam en gezond? – wordt almaar groter. Wetenschappers gaan volop op zoek naar nieuwe technologieën om materialen te ontwikkelen die bijdragen aan een gezonde leefomgeving in huis, op kantoor, in de winkel, … Vinylvloeren zonder pvc zijn een van de resultaten van deze zoektocht.

Vinyl: een brede categorie

Niet alle vinyl is hetzelfde. Meer zelfs: eigenlijk is ‘vinyl’ een brede noemer die tientallen verschillen stoffen omvat. In de scheikunde verstaan we onder vinyl een functionele groep waar één waterstofatoom van etheen vervangen is door een alkyl- of arylgroep. Op basis van het monomeer vinylchloride worden er dan een heleboel vinylpolymeren geproduceerd, zoals pvc en polyethyleen, veel voorkomende kunststoffen en plastics. Het polymeer pvc ligt eveneens aan de basis van vinylvloeren.

vinyl zonder pvcPvc: een oerdegelijk materiaal

Pvc verschilt van andere vinylpolymeren door de toevoeging van het element chloor (de ‘c’ in ‘pvc’). Het materiaal is oerdegelijk en perfect geschikt voor een breed scala aan toepassingen,. Er is momenteel ook een trend in de markt die zich uitspreekt voor andere vinylpolymeren die geen chloor bevatten, zoals TPU, EVA, PEVA, PVA en PVB. Deze oplossingen bevatten dus geen chloor maar andere stoffen, zoals polyurethaan.

iQ One: homogene vinylvloeren zonder pvc of weekmakers

Tarkett ontwikkelde een homogene vinylvloer die pvc noch weekmakers bevat: iQ One. Dit gamma vinylvloeren heeft exact dezelfde voordelen als de andere iQ-vloeren, maar dan zonder dat er pvc aan te pas komt. Deze vloeren zijn ideaal in omgevingen waar extreem hoge eisen gelden wat betreft intensiteit, gezondheid en veiligheid. De voordelen voor mens en milieu?

  • geen pvc
  • geen weekmaker
  • ftalaatvrij
  • minimale uitstoot van vluchtige organische stoffen
  • honderd procent recycleerbaar
  • bestand tegen intensief gebruik
  • laagste levenscycluskost op de markt, waardoor er minder water en andere grondstoffen verloren gaan

iQ One heeft de uitzonderlijke Cradle to Cradle Gold-certificering ontvangen. Het is voor de eerste keer dat een soepele vloerbekleding dit ‘Gold’-certificaat krijgt!

 

02/08/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Het belang van een regenwaterfilter bij regenwaterrecuperatie
Volgende artikel
Wat is het verschil tussen hard en zacht water?