Doe Het Zelf

Vinyl schoonmaken: tips & tricks

nettoyer un sol en vinyle

Een vinylvloer is sterk, standvastig en slijtvast. Bovendien is vinyl makkelijk in het onderhoud. Hoe makkelijk? Zó makkelijk:

Vinyl schoonmaken: de wekelijkse poetsbeurt

Je huis is geen museum. Er wordt écht geleefd, en dat merk je al snel aan het stof dat op je kasten ligt of over je vloer dwarrelt. Een beetje stof in huis kan weinig kwaad, maar voor je eigen gezondheid – en voor een goed gevoel in huis – neem je het stof toch best elke week eens op. Zeker wie last heeft van allergieën, laat de stofdeeltjes beter niet te lang ronddwarrelen.

Dankzij een vinylvloer is de wekelijkse schoonmaakbeurt echt een makkie. Bovendien kies je zelf hoe je je vloer schoonmaakt:

  • Je verwijdert het stof makkelijk droog met een vezel- of microvezeldoek.
  • Ben je het stofzuigtype? Je kunt vinyl probleemloos stofzuigen zonder je vloer te krassen.
  • Voor een brandschoon resultaat gebruik je het best een klamme mop of doek. Maak je vloer zeker niet té nat, want er mag geen water op je vloer blijven staan.
  • Van de oude stempel? Veeg je vinylvloer dan schoon met een halfharde borstel.

Een schoonmaakmiddel is in principe niet nodig en kan je vloer zelfs plakkerig maken. Vraag meer informatie aan je vloerspecialist over speciale schoonmaakmiddelen voor vinyl.

Vlekken verwijderen op vinyl

Lopen er bij jou thuis enkele onstuimige kindjes rond? Of vrolijken huisdieren je woning op? Dan weet je als de beste dat er weleens wat gemorst wordt. Vinyl is de ideale vloer voor een gezin, omdat je vocht makkelijk opneemt en vlekken moeiteloos verwijdert. Maar … je moer er wel snel bij zijn. Laat vlekken niet in je vloerbekleding trekken. Neem vloeistoffen op met een dweil of met keukenpapier en verwijder vlekken met een klamme doek.

Aandachtspuntjes om je vloer in topconditie te houden

  • Hitte kan je vinylvloer permanent beschadigen. Let dus op met hete voorwerpen, zoals kookpotten, lucifers, sigaretten, …
  • Plaats viltjes onder de stoel- en tafelpoten om krassen en putjes te voorkomen.
  • Een deurmat aan de voor- en achterdeur houdt tot wel 70 procent van het vuil tegen, waardoor je vloer langer schoon blijft.
30/08/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De erker: voor huizen met een tikje meer
Volgende artikel
Welke spoelbak en keukenkraan kies je in een moderne keuken?