Interieur - Vloeren

Een duurzame vloer? Kies voor gestabiliseerd of samengesteld parket!

Een vloer gaat jarenlang mee en bepaalt voor een groot deel het uiterlijk van je interieur. Wordt het tijd voor iets nieuws? Dan helpen we je graag bij de keuze van de juiste vloer. Vandaag bekijken we de houten vloer en meer bepaald samengesteld parket en de bijhorende voordelen.

Extra stevigheid dankzij lagen en verlijming

Gestabiliseerd parket, ook wel samengesteld of meerlagig parket genoemd, is parket dat bestaat uit diverse lagen. De verschillende lagen worden meestal ook in een andere richting verlijmd, wat voor extra stevigheid zorgt. De 3 lagen zijn als volgt:

  • Een toplaag van ongeveer 2 à 6 millimeter dikte bestaand uit massief hout zoals beuk, eik of notelaar.
  • De middelste laag is zo’n 8 millimeter dik en zorgt voor stevigheid en robuustheid.
  • De onderste laag bestaat veelal uit multiplex en de dikte van die laag wordt bepaald door de dikte van de toplaag.

Voorkom kromtrekken of schoteling met meerlagig parket

Een houten vloer krijgt vaak te maken met stevige temperatuurschommelingen. Dit kan ertoe leiden dat het hout begint te ‘werken’. Daarnaast kan het hout begin te schotelen – vervormen – wanneer het (langdurig) in contact komt met vocht.

De samenstelling van samengesteld of meerlagig parket voorkomt net die verschijnselen. Doordat het parket bestaat uit verschillende lagen die telkens in een andere richting en massief op elkaar gelijmd worden, vormen de planken een stevig geheel. Dat zorgt ervoor dat het hout de kans niet krijgt om te gaan werken.

Brede planken? Kies dan voor samengesteld parket

Brede planken geven een unieke uitstraling aan je interieur. Elke plank heeft z’n eigen unieke tekening en het is net alsof de natuur in je huis ligt! Brede planken hebben echter ook een nadeel: des te breder de plank, des te groter het risico op kromtrekken. Massieve brede planken ontwikkelen namelijk zeer veel druk.

Ook hier zorgt meerlagig parket gelukkig voor de oplossing. Dankzij de unieke samenstelling van verschillende lagen, kan het hout niet gaan werken – zelfs niet bij planken van ruim 20cm breed – en ben je dus jarenlang verzekerd van een prachtig natuurlijke vloer.

Duurzamer én ecologischer!

De unieke samenstelling is tot slot ook goed voor het milieu. Doordat de plank niet massief is en dus maar voor een derde bestaat uit edelhout, kan er uit één boom meer vierkante meter aan samengestelde parket geproduceerd worden.

Meer weten over de verschillende soorten parket? Dan kan je terecht bij Tarkett, dé vloerenspecialist!

26/01/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Batibouw 2015 en sleutel-op-de-deur bouwen: wat mag je verwachten?
Volgende artikel
Onderhoud van je parketvloer: mag je parket schuren?