Interieur - Vloeren

Een fantastische parketvloer? Het begint bij duurzaam hout!

Een fantastische parketvloer? Het begint bij duurzaam hout!

Er zijn veel redenen om te kiezen voor een parketvloer in je huis. De zachte uitstraling en het comfortabele gevoel aan je voeten zijn bepalend, maar ook de levensduur en kwaliteit van het materiaal zetten veel mensen aan om parket te plaatsen. Uiteraard komt alles aan op het hout. Is je parketvloer vervaardigd van een harde houtsoort die lang meegaat? En is het afkomstig van duurzame bronnen?

Uitzonderlijke levensduur

Parket is per definitie duurzaam, omdat een hardhouten vloer een lange levensduur heeft en zo’n vloer dus gemaakt is om jarenlang dienst te doen. Een vloer uit eikenhout of een andere duurzame houtsoort is hard, degelijk en slijtvast.

Duurzaam hout met FSC-keurmerk

duurzaam hout bosbouw

Maar ‘duurzaamheid’ betekent uiteraard meer dan hoe lang een product meegaat. Wanneer we peilen naar de duurzaamheid van parket, gaat dat ook over de oorsprong van het hout. Parketfabrikanten zoals Tarkett zijn al jaren in de weer om hun vloerbekledingen duurzamer en ecologischer te maken.

Het duurzame parket van Tarkett is afkomstig van boseigenaars die trots het FSC-logo (Forest Stewardship Council) dragen. Dat is een internationaal keurmerk waarmee boseigenaars aantonen dat zij hun bossen op een verantwoorde manier beheren. De criteria zijn streng en jaarlijks vinden er controles plaats om het certificaat te mogen verlengen. Om het FSC-certificaat te behalen, moet een onderneming verantwoord omspringen met de plaatselijke natuur en met natuurlijke grondstoffen. Ook eerlijke handel en sociale duurzaamheid worden in rekening gebracht.

Onderhousgemak

Een houten vloer vergt relatief weinig onderhoud. Dat betekent echter niet dat het onderhoud niet belangrijk is. Integendeel! Om je parketvloer jarenlang te laten stralen, kun je je vloer behandelen met natuurlijke oliën of lakken. Zo maken vlekken en krassen geen schijn van kans. Behandel je vloer ten slotte regelmatig met een voedend product. Voor het wekelijkse onderhoud volstaat een licht vochtige dweil en een neutraal detergent.

Een fantastische parketvloer? Het begint bij duurzaam hout!

 

18/02/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Efficiënt en zuinig verwarmen: welke installatie kies je het best?
Volgende artikel
Extra veilig wonen dankzij domotica