Interieur - Vloeren

Parket renoveren: drie stappen voor een optimaal resultaat

Parket is heel charmant, maar blijft delicaat material. Om het langdurig in goede staat te houden, moet je het regelmatig intensief renoveren. Zo behoudt het zijn authentiek karakter en blijft het langer goed. In dit artikel vind je in detail hoe je parket moet renoveren.

Multilayer parket en massief parket

Er zijn twee types parket: multilayer en massief. Multilayer bevat een bovenlaag edelhout. Massief parket is meer gevoelig voor temperatuurschommelingen en bevat een grotere hoeveelheid edelhout. Hoewel het meest bekend, wordt massief parket het minst gebruikt.

De renovatie van parket in drie stappen

Geef je parket een tweede adem met deze praktische handleiding.

1. Maak het grondoppervlak glad en egaal

Maak je grondoppervlak eerst glad en egaal voor je met de renovatiewerken begint. Verwijder losgekomen stukken en uitstekende nagels. Verwijder ook alle meubels en gordijnen uit de kamer, zodat deze niet onder het stof komen te zitten.

2. Schuren van de bovenlaag

Zowel bij multilayer als massief parket moet je eerst de bovenlaag schuren. Als het oppervlak in niet al te slechte staat is, volstaat een schoonmaakmiddel voor parket. Zo wordt het parket ontvet en vindt het zijn natuurlijke glans terug.

Voor grote oppervlakten kan je altijd een schuurmachine gebruiken. Voor de hoeken en de plinten kies je best een handschuurmachine. Na deze werken moet je parket volledig ontkleurd zijn.

3. Toebrengen van een afwerkingslaag

Na het schuren kan je een afwerkingslaag aanbrengen. Daarvoor kan je kiezen uit drie producten:

  • Vernis: breng met een verfborstel twee lagen aan in de richting van de houtvezels.
  • Olie: breng met een verfborstel of een rol twee lagen aan. Zorg dat de eerste laag diep in het hout doordringt.
  • Wax: gebruik hiervoor een polijstmachine. Voor een perfect resultaat kan je eerst het oppervlak instrijken met een houtvulling.

De gekozen techniek hangt in grote mate af van je persoonlijke voorkeur, net als de samenstelling van je parketvloer. In de badkamer of de keuken kan je het best vernis gebruiken, terwijl je de woonkamer beter kan waxen.

Naast de essentiële renovatie is het ook belangrijk om je parket goed te onderhouden. Gebruik zeker geen chemische middelen of veel water bij het schoonmaken of verwijderen van stof en etensresten. Gebruik ook altijd beschermende kussentjes onder de poten van stoelen en tafels.

22/05/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De elektrische installatie: de voordelen van tijdschakelaars en bewegingsmelders
Volgende artikel
Er was eens een tuinkabouter …