Doe Het Zelf

Parket leggen? 4 tips voor een onberispelijk resultaat

parket leggen

Hou jij ook zo van die authentieke, natuurlijke houten vloeren in statige herenhuizen? Dan past een parketvloer wellicht helemaal binnen jouw persoonlijke interieurstijl. Parket leggen is dan ook de ideale manier om je interieur een sfeervolle en warme look te geven. Maar let op: zelf een parketvloer leggen, is niet eenvoudig. Wij geven je graag 4 tips die een perfect resultaat garanderen.

1.      Wat ligt er onder je parketvloer?

De samenstelling van je ondervloer is cruciaal voor het slagen van jouw parketvloerdroom. Het voordeel van parket is dat je het op verschillende soorten ondergrond kunt leggen. Tegels, chape, een houten raamwerk, … : wat er ook onder jouw parket ligt, die ondervloer moet vooral gelijkmatig én goed droog zijn. Pas als er aan die voorwaarden voldaan is, kun je er je parketplanken op leggen.

2.      Eerst acclimatiseren

parket leggenHout is een levend materiaal; onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuurverschillen kan het uizetten of krimpen. Neem daarom het zekere voor het onzekere en laat de houten planken eerst enkele dagen – in de verpakking – acclimatiseren in de kamer waar je de parketvloer gaat plaatsen. De ideale temperatuur voor parket? Die ligt tussen 18 en 20 graden.

3.      Ruimte voor een uitzettingsvoeg

Om dezelfde reden als hierboven moet je altijd ruimte voorzien voor een uitzettingsvoeg tussen de parketvloer en de muur of de deur. De breedte van de uitzettingsvoeg is afhankelijk van de oppervlakte van je parketvloer. Vraag raad aan een specialist als je twijfelt over de afmetingen!

4.      Parket leggen? Let op de details

Een parketvloer leggen vergt een goed oog voor detail. Denk vooraf na over het legpatroon. Wil je je plankenvloer in wederkerend of wild verband leggen, of liever in visgraatverband? Ook de afwerking is van groot belang. Kies voor metalen of houten profielen om de randen langs ramen en trappen mooi af te werken, en plaats plinten tussen de muren en de vloer om de uitzettingsvoegen te bedekken.

 

17/03/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Deze Villeroy & Boch-badkamer is een ode aan het ovaal
Volgende artikel
Is wellness in je badkamer haalbaar? Zeker wel!