Interieur - Vloeren

Parket in je keuken of badkamer? Ja, maar…

Het gebruik van hout in een vochtige omgeving wordt zelden aangeraden. Toch is het mogelijk om parket te leggen in de keuken of badkamer. Bezint echter eer ge begint, want je moet wel enkele voorzorgsmaatregelen nemen als je parket in je badkamer wilt. Welke dat zijn lees je hier.

Duurzaam parket gaat voorop!

Hout leeft onder de invloed van temperatuur en vochtigheid en krijgt het dan ook zwaar te verduren in de badkamer of keuken. Veel mensen zullen je dan ook gek verklaren als je in die ruimtes parket wilt leggen. De duurzaamheid van het hout speelt hier echter een grote rol. Zo krijgt iedere houtsoort een duurzaamheidsklasse toegekend. Houtsoorten met duurzaamheidsklasse I tot en met III zijn perfect geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes. Daarbij denken we onder andere aan bamboe, kastanje of merbau.

De nood aan ventilatie

Ventilatie is sowieso van groot belang om schimmels en andere problemen te vermijden en om de luchtvochtigheid op peil te houden. In badkamers en keukens met een parketvloer neemt dat belang alleen maar toe. Een goed ventilatiesysteem kan daarom wonderen doen, niet alleen voor je badkamer maar ook voor het hout. Beschik je niet over een ventilatiesysteem? Verlucht de badkamer en keuken dan op regelmatige basis door het raam (of de deur) open te zetten.

Let op de voegen!

Net als bij tegels zijn er ook bij parketvloeren voegen. Het is zeer belangrijk dat de voegen tussen de parketstroken waterdicht verlijmd of verzegeld worden. Besteed hier dus de nodige aandacht aan tijdens het plaatsen van je parketvloer. Daarnaast moet je ook de uitzetvoegen afschermen met polyurethaan zodat er geen water op de planken kan blijven staan. Hiermee vermijdt je ook dat het water door de voegen kan sijpelen.

Afwerking en onderhoud

Wat betreft de afwerking heb je drie keuzes. Ofwel bewerk je de houten vloer met vernis (polyurethaan of zure verharder), ofwel met olie of met boen. Het resultaat is telkens wat anders en hangt af van je eigen smaak. Wel wordt aangeraden om in vochtige ruimtes het parket te vernissen. Waar je ook voor kiest, een goede afwerkingslaag biedt ook bescherming en is daarom onontbeerlijk. Tot slot moet je het parket uiteraard goed onderhouden. Let wel op dat je een schoonmaakproduct koopt voor een vloer met verzegeld parket.

 

06/06/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
5 leuke DIY-ideeën voor je bloempotten
Volgende artikel
Een schuifpuzzel als appartement? Compact wonen op 36m²