Interieur - Vloeren

Parket: de voor- en nadelen van eiken planken

Een eiken parketvloer is voor houten vloeren wat marmer voor natuursteen is – het neusje van de zalm. Eiken planken vormen in een klassiek of rustiek interieur dé basis voor alle andere decoratie. Een antieke kast, een uniek familiestuk of een luxueuze leren sofa: ze komen pas echt tot hun recht op een authentieke houten vloer, en dan het liefst eiken parket. Maar is eik ook echt zo’n topper? Wat zijn de voor- en nadelen van een eiken plankenvloer?

Eén houtsoort, veel gedaantes

Parket is een verzamelnaam voor verschillende soorten houten vloeren. Tegenwoordig heb je als consument de keuze uit verschillende houtsoorten, waaronder exotische hardhouten als teak of merbau, maar vroeger waren in Europa alleen eikenhouten planken voorhanden. Ook nu nog doet eik het goed als vloerbekleding.

Wie de look van eik wil, kan bovendien kiezen uit meerdere soorten parket: ofwel laat je een massieve parketvloer plaatsen, ofwel kies je voor het gemak van laminaat. Ten slotte zijn er andere materialen waarmee je de uitstraling van eiken planken kunt nabootsen, van keramisch parket tot vinylvloeren.

Vloerenspecialist Tarkett biedt in de Atelier-collectie vijf exclusieve eiken vloeren aan die inspelen op de lange traditie van eiken planken. Zo kun je kiezen voor de extra brede Elegance-planken met licht geborstelde look of de rustieke Heritage-planken.

Duurzaam: ja of neen?

Parket kan erg duurzaam zijn, maar evengoed een aanslag op het milieu … Alles hangt af van de productiemethode. Een duurzame houten vloer is gemaakt van hout van duurzame en hernieuwbare bronnen. Dat betekent dat er geen wildkap voor gepleegd is. Verder moet een parketvloer uit een harde houtsoort vervaardigd zijn, zodat ze tegen een stootje bestand is en lang meegaat.

Houten vloeren en laminaat worden meestal behandeld zodat ze niet alleen de meest puntige stilettohakken kunnen trotseren, maar zodat ze ook langdurig bestand zijn tegen krassen en vlekken. Door die behandeling of door een speciale slijtlaag hoef je je vloer niet voortdurend te verzorgen en reinigen.

Eikenhout-planken

Eiken planken: wat met vocht?

Hoe degelijk je parketvloer ook is, vocht en temperatuurschommelingen blijven een geduchte vijand. Daarom is het belangrijk om onder de plinten uitzetvoegen te plaatsen. Een droge dekvloer is uiteraard ook een vereiste.

 

27/01/2016

Vragen en opmerkingen

T
Toni

Hallo, ik heb material in Bulgaria, hoeveel prijs voor M3, dank je wel

  HI
  Hanne Inspirerend Wonen

  Dag Toni,

  De prijs van parket hangt erg af van verschillende factoren. Om een concreet prijsvoorstel te krijgen, raden we je aan om bij onze collega’s van Offrea gratis en vrijblijvend een offerteaanvraag in te dienen. Die wordt door maximaal drie vakmannen beantwoord, waardoor jij verschillende prijzen met elkaar kunt vergelijken.

  Veel succes!

  Met inspirerende groet,

  Hanne
  Inspirerend Wonen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Pinterest gebruiken om ideetjes te vergaren voor je interieur
Volgende artikel
Verwarmen 101: zo maak je het warm, gezellig en toch niet duur