Interieur - Vloeren

Doorstaat parket de duurzaamheidstest?

Parket een duurzame keuze?

In de 21ste eeuw is er een belangrijke afweging bijgekomen voor een aankoop of investering: is ze duurzaam? Maakt het product op een verantwoorde manier gebruik van grondstoffen? Gaat het lang mee, zodat we het minder snel moeten vervangen? En kunnen we het product op een ecologische manier onderhouden? Wij maken in dit artikel de staat op voor parket. Zijn parketvloeren een duurzame vloerbekleding?

Effect op het milieu: afhankelijk van product tot product

Parket en houten vloeren zijn al eeuwenlang een populaire vloerbekleding. Dat betekent echter niet dat er in de tussentijd niets is veranderd. Integendeel: terwijl men vroeger helemaal niet omkeek naar de herkomst van het hout, is het milieu vandaag wél een topprioriteit. Almaar meer producenten gaan op zoek naar duurzame grondstoffen, meer bepaald naar hout uit hernieuwbare bronnen. Een duurzame parketvloer bestaat uit hout met een duurzaamheidslabel dat sterk is en lang meegaat. Het hout is afkomstig van bomen uit een hernieuwbare plantage, en niet uit een waardevol natuurgebied.

Hoe duurzaam het gebruikte hout is, hangt dus sterk af van de keuzes van de producenten. Over het algemeen geldt wel dat parket best duurzaam kan zijn. Durf de kwestie gerust aan de producent of verdeler voor te leggen!

duurzame vloeren – parket

Levensduur: parket is een van de beste keuzes

Hoe zit het met de technische duurzaamheid van parket? Met andere woorden: kunnen parketvloeren tegen een stootje en gaan ze lang mee? Hier zijn twee dingen van groot belang:

  • De houtsoort: bepaalde houtsoorten zijn veel harder en steviger dan andere. Inheemse houtsoorten die erg hard en slijtvast zijn, zijn eik, beuk en es. Ook de resistentie tegen schimmels is een belangrijk criterium hier.
  • De opbouw en behandeling: je kunt je parketvloer laten behandelen of zelf behandelen, maar tegenwoordig bestaan er ook tal van producten die op voorhand behandeld zijn zodat ze steviger en slijtvaster zijn. Meerlagig parket bestaat bijvoorbeeld uit verschillende lagen die het eindproduct sterker maken, terwijl de toplaag kras- en slijtvast wordt gemaakt.

Recycleren en hergebruiken

Een bijkomend voordeel van bepaalde houten vloeren, zoals de lamelparketvloeren van Tarkett, is dat ze na hun lange levensduur gerecycleerd kunnen worden. Onder bepaalde omstandigheden kunnen de vloerplanken zelfs opnieuw gebruikt worden. Ook dat is duurzaamheid.

Parketvloeren

 

Onderhoud: eenvoudig en ecologisch

Ook het onderhoudsgemak heeft een invloed op de duurzaamheid van je vloer. Hierop scoort parket eveneens uitstekend. Parketvloeren vragen niet meer onderhoud dan andere vloerbedekkingen. Een geverniste houten vloer hoef je louter te dweilen met zuiver water en een kleine hoeveelheid van een neutraal schoonmaakmiddel. Een geoliede vloer kun je onderhouden met een voedend product. Met het juiste onderhoud gaat parketvloer makkelijk tientallen jaren mee. Een duurzame keuze dus!

Dit artikel werd je aangeboden door de vloerspecialisten van Tarkett. Ontdek hier de duurzame houten vloeren in het assortiment van Tarkett.

 

28/11/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Handwasbakje kiezen? Laat je inspireren door deze modellen
Volgende artikel
Wat zijn de voordelen van een warmwatercirculatiesysteem?