Doe Het Zelf

Onderhoud van je parketvloer: mag je parket schuren?

Met een houten vloer haal je de natuur naar je interieur. Elke plank heeft z’n eigen, unieke tekening, wat voor een authentieke uitstraling en warmte zorgt in je interieur. Om je houten vloer stralend te houden, komen volgende tips voor een regelmatig onderhoud zeker van pas!

Alles begint bij een regelmatig onderhoud

Net zoals bij elke andere vloer, moet je je houten vloer regelmatig onderhouden. Hieronder verstaan we stofzuigen en dweilen. Zo verwijder je vuil zoals zandkorrels die op termijn voor krassen kunnen zorgen.

Daarnaast is ook het gebruik van een goed reinigingsproduct essentieel. Hiervoor heb je de keuze uit diverse producten, afhankelijk van de samenstelling van je vloer. Lees aandachtig de bijsluiter of vraag raad aan een specialist. Her verkeerde product kan namelijk onherstelbare schade aanbrengen.

Fris je vloer op met een nieuwe afwerkingslaag

Elke houten vloer vereist op tijd en stond een nieuwe afwerkingslaag. Wacht je hier te lang mee, dan wordt het hout te veel blootgesteld aan externe factoren, wat voor heel wat schade kan zorgen. Wanneer je een nieuwe afwerkingslaag moet aanbrengen, hangt af van volgende factoren:

  • De kwaliteit van het hout en dus je vloer.
  • Het soort hout.
  • Hoe goed je houten vloer te onderhouden is.

Ook hier kan je eventueel een beroep doen op het advies van een specialist.

Je houten vloer onderhouden: zo ga je te werk

Afhankelijk van de afwerking die je wilt, heb je diverse opties voor het onderhoud van je vloer. Voor je aan de afwerking begint, moet de vloer eerst goed opgeschuurd worden. Vervolgens moet de vloer stofvrij gemaakt worden voor de behandeling met boenwas, olie of vernis.

Elk methode heeft haar eigen voordelen en nadelen. We zetten ze even voor je op een rij.

Boenwas of boenen

Boenwas – ook wel bijenwas genoemd – geeft een glanslaag aan je vloer, waardoor hij er weer als nieuw uitziet. Het nadeel? Je moet er wel wat voor zwoegen en zweten. Eén keer per maand kan je de parketvloer polieren met een boenmachine waarna je een extra laag boenwas aanbrengt.

Vernis

Ook het vernissen van je vloer is vrij arbeidsintensief. Het beste resultaat verkrijg je na 3 lagen. Tussen elke laag in kan je de vloer zachtjes opschuren, zodat de volgende laag beter hecht. Het grote voordeel van een geverniste vloer is de hoge slijtvastheid.

Olie

Tot slot kan je je houten vloer ook oliën. Dit versterkt de structuur van het hout en behoudt de oorspronkelijke kleur. Daarnaast zorgt ook olie dat je vloer slijtvaster wordt. Let er wel op dat je de vloer eerst goed ontvet vooraleer je begint te oliën.

28/01/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een duurzame vloer? Kies voor gestabiliseerd of samengesteld parket!
Volgende artikel
5 manieren om een kleurenschema voor je interieur te kiezen