Interieur - Vloeren

Je laminaatvloer acclimatiseren, een noodzaak?

Laminaat heeft de laatste jaren een sterke evolutie gekend als vloerbekleding. Waar laminaat vroeger nog als een goedkoop alternatief voor parket gezien werd, moet het vandaag de dag zeker niet onderdoen. Laminaat biedt immers een topkwaliteit voor een aantrekkelijke prijs. Er zijn natuurlijk ook enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Zoals de acclimatisatie van je laminaatvloer bijvoorbeeld.

Een maatregel die het verschil maakt

Laminaat is een innoverend en robuuste vloerbedekking. Toch vereist de plaatsing van laminaat enige zorg. Voor je met de plaatsing start, is het belangrijk om het laminaat te laten acclimatiseren. Zo vermijd je heel wat kopzorgen bij de installatie want laminaat durft el eens te krimpen of uitzetten. De temperatuur in je woning ligt allicht enkele graden hoger dan in de winkel. Na het uitpakken kan je laminaatvloer dus wat uitzetten door de warmte. Laat het laminaat daarom acclimatiseren om problemen te vermijden.

Laminaat acclimatiseren doe je zo

Bij het acclimatiseren van je laminaatvloer komt eigenlijk bitter weinig kijken. Al wat je moet doen, is de vloerdelen in hun verpakking 48 uur bewaren in de kamer waar je de vloer gaat leggen. Op die manier kan het materiaal zich aanpassen aan de temperatuur en vochtigheid van de ruimte. Leg de ongeopende pakken daarom in het midden van de ruimte. Houd hier dan ook goed rekening mee als je gaat (ver)bouwen en zorg ervoor dat je de acclimatisatietijd ingepland hebt.

Idealiter schommelt de warmte tussen de 15 en 20°  en bedraagt de luchtvochtigheid 55 à 60%.

Laminaat leggen, zo gebeurd!

Het grote voordeel van laminaat is de snelle plaatsing. Start met een egale vloer zonder spijkers of lijmresten en raadpleeg de instructies. De meeste laminaatvloeren hanteren een kliksysteem waarbij je de planken stuk voor stuk legt en in elkaar vastklikt. In tegenstelling tot parket is de kans op verschillen in de tekening veel minder klein bij laminaat. Je hoeft daarom geen planken uit verschillende verpakkingen met elkaar te mengen. We raden je aan om bij de langste muur te starten en bij voorkeur van links naar rechts. Houd ook rekening met de legrichting: planken die in de breedte geplaatst worden zorgen ervoor dat je kamer breder en korter lijkt. Planken in de lengte zorgen dan weer voor een lange en smalle kamer.

Laminaat heeft trouwens nog meer troeven. Laminaat is een zeer duurzaam materiaal dat bovendien zeer onderhoudsvriendelijk is. Dit maakt laminaat tot een geschikte vloerbekleding voor iedere ruimte in huis: van de woonkamer en slaapkamer tot keuken en badkamer!

Wil je laminaat combineren met vloerverwarming? Check dan goed de verpakking of je de vloer mag combineren met vloerverwarming. Het is immers van groot belang dat de ondervloer niet warmer wordt dan 28°.

27/04/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Wonen als een hobbit in het Underhill eco-hotel
Volgende artikel
Je nieuwbouwwoning inrichten, waar moet je beginnen?