Interieur - Vloeren

Bouw & Reno Kurkvloeren Van Avermaet

Kurkvloeren zijn opnieuw trendy. Al meer dan 75 jaar importeert en verwerkt kurkfabriek Van Avermaet uit Lokeren kurkproducten. Wij gingen een kijkje nemen op hun stand tijdens de Bouw & Reno beurs 2012 en spraken met zaakvoerder Luc Maebe over de voordelen van kurkvloeren en het nieuwste snufje van kurk Van Avermaet: de digitale kurkvloeren.

iWonen: Kurkvloeren, wat zijn het juist?

Luc Maebe: “Kurkvloer wordt gemaakt van kurkeik die elke negen jaar ontschorst wordt. De gewonnen kurk wordt tot korrels vermalen en vervolgens opnieuw samengeperst. De hars van de kurk dient als binding. Zo krijgen we dan het typische bruinkleurige kurk dessein. De bruine kurk kan ook geverfd worden, wij hebben zelfs tachtig verschillende kleuren in onze collectie. Vervolgens wordt de kurkvloer geplaatst en gelakt. Maar we hebben ook kant-en-klare producten, dat zijn dan kliksystemen. Die worden makkelijk geplaatst en klaar.”

iWonen: Voor welke ruimtes zijn kurkvloeren geschikt?

Luc Maebe: “Kurk kliksystemen kunnen in principe in elke ruimte geplaatst worden, behalve in vochtige ruimtes. In kliksystemen zit namelijk hout verwerkt, dus je moet oppassen met vocht. Voor vochtige ruimtes zoals badkamers kan ik wel kleefkurk aanraden. Dat is een zuivere kurktegel die op de vloer gekleefd word. De tegel is bruinkleurig en achteraf kan je hem verven. Een kurkvloer badkamer is dus perfect mogelijk.”

iWonen: Hoe zit het met het onderhoud kurkvloeren ?

Luc Maebe: “Je moet kurkvloeren gewoon reinigen met water en de kliksystemen met een uitgewrongen dweil. Een kurkvloer mag wel honderd jaar blijven liggen, hij zal nooit rotten. Enkel de kleurstof kan aangetast geraken. Daarom moet je kurkvloer om de twaalf jaar eens herlakken, vloeren in de slaapkamer of badkamer na een vijftal jaar.”

iWonen: Van Avermaet kurk heeft vorig jaar ook digitale kurk op de markt gebracht, wat is dat precies?

Luc Maebe: “Dat zijn kurkvloeren met een kliksysteem waarop rechtstreeks een parketprint of steenprint wordt gedrukt. Die vloeren bestaan dus uit een kurklaag, vervolgens een houtlaag met kliksysteem en dan nog een kurklaag. Maar het blijft zuivere kurk en alle voordelen van kurk blijven behouden.”

iWonen: Kan je ook zelf prints voor digitale kurkvloeren ontwerpen?

Luc Maebe: “In principe kan je zelf ontwerpen, maar dan moet je een grotere bestelling plaatsen. Vandaag hebben wij 28 soorten desseins in onze collectie en er zullen er ongetwijfeld nog bijkomen. Vanaf 500m2 kunnen we een speciale prijs maken voor een eigen print.”

iWonen: Zijn jullie digitale kurkvloeren innovatief?

Luc Maebe: “Ze zijn inderdaad innovatief. We hebben de digitale kurkvloeren gelanceerd in maart 2011, net na Batibouw. Dit jaar zullen we onze digitale vloeren nog ruimer presenteren op Batibouw. Sommige collega’s hebben de digitale kurkvloeren ondertussen ook al opgenomen in hun aanbod. Zo gaat dat, als je trend hebt, wordt je snel nagemaakt.”

 

24/01/2012

Vragen en opmerkingen

M
MJ.Baekelandt

Kan je mij een 4-tal plaatsers van kurk als isoltielaag op zolder voor de streek Kortrijk-Roeselaerte-Kortrijk. Ik woon in Ingelmunster,O.L.Vrouwstraat,2O.
Kan je een antwoord geven per e-mail?
MJB

  IT
  Iwonen Team

  Beste,

  wij hebben u zonet een mailtje gestuurd met enkele adressen.

  Veel succes,

  iWonen

J
janssens

Mijn kurk klikvloer heb ik 2 x met matte vernis, je ziet heel erg het aanzetten van de rol, wat nu te doen, echt niet mooi

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Design hanglamp boven Black Keys Lotto Arena
Volgende artikel
Verf verwijderen, deuren logen, trappen zandstralen