Doe Het Zelf

Plinten plaatsen, hoe doe je dat? Wij wijden je in!

Hoe plaats je plinten?

Wanneer je een kamer zonder plinten binnenstapt, merk je onmiddellijk dat er iets ontbreekt. Plinten zijn dan misschien maar een klein en onopvallend element in je interieur, ze maken het geheel wel af. Wil jij jouw woning ook tot in de puntjes afwerken nadat je een nieuwe vloer hebt laten leggen? Wij leggen graag uit hoe je zelf plinten plaatst.

Plinten op maat zagen

zelf plinten plaatsenKoos je voor je nieuwe vloerbekleding voor de ontegensprekelijke charme van hout? Bij een laminaat- of parketvloer horen bijpassende plinten, in dezelfde kleur. Alleen zo vormen je vloeren en muren een harmonieus geheel.

Plinten kunnen heel wat verschillende afmetingen hebben. Er zijn standaardplinten, maar je kunt ook voor een andere hoogte kiezen. Hoge plinten passen beter in landelijke woningen, terwijl lage plinten een populaire keuze zijn voor moderne interieurs.

Klaar om aan de plaatsing te beginnen? Zaag je plinten eerst op maat met een decoupeerzaag. Ga nauwgezet te werk en meet alles op tot op de millimeter. Plinten plaatsen is precisiewerk!

Schroeven of lijmen

De plinten bevestigen kan op twee manieren: je kunt ze tegen de wand lijmen of ze vastschroeven. Lijmen is zonder enige twijfel de makkelijkste methode. Zorg er wel voor dat het oppervlak schoon en gaaf is voor je de met lijm ingestreken plinten tegen de wand plaatst. Wil je liever schroeven? Boor dan gaatjes in de plinten en voorzie pluggen in de muur. Na afloop vul je de schroefgaten in de plinten op met een speciaal plamuursel. De kier tussen de wand en de plint kit je het best af.

Plinten plaatsen in een hoek: hoe doe je dat?

Het moeilijkste onderdeel van plinten plaatsen? Dat zijn natuurlijk de hoeken, want daar moet je je plinten in verstek zagen (met een verstekzaag). Opnieuw een precisiewerkje!

parket plinten

 

23/05/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Tips voor een geslaagde landelijke keuken
Volgende artikel
Je eigen sauna in huis: hierop moet je letten