Doe Het Zelf

Een stralend onderhoud voor je houten vloeren

parket houten vloer onderhouden

Hout is een fantastisch materiaal. Het brengt warmte in huis en geeft een unieke uitstraling aan je interieur. De keerzijde van al dit moois is dat je houten vloer een degelijk onderhoud vereist. Pas volgende onderhoudstips toe en je geniet nog vele jaren van je prachtige vloer!

Onderhoud, met de regelmaat van de klok

Op dit vlak is iedere vloer hetzelfde. Regelmatig stofzuigen en dweilen is een must om je vloer in goede staat te houden. Hout en water zijn echter niet de beste vrienden dus overdrijf niet met de hoeveelheid water tijdens het dweilen. Wring je dweil steeds goed uit en neem de vloer vervolgens op met een (licht)vochtige dweil. Kies steeds voor een reinigingsmiddel dat geschikt is voor je vloer. Zo zijn er verschillende middelen voor de verschillende houtsoorten en is er een verschil tussen verzegeld en niet-verzegeld parket. Lees steeds de gebruiksaanwijzing of raadpleeg een specialist.

Je houten vloer opknappen

Je vloer krijgt heel wat te verduren. Van hoge hakken en meubels die regelmatig verschoven worden van spelende kinderen en rondrennende huisdieren. Deze tekenen van slijtage lijden op den duur tot een verweerde look. Het ideale moment om je vloer op te knappen!

De mate van slijtage is afhankelijk van enkele factoren:

  • de kwaliteit van de houten vloer,
  • het soort hout,
  • het onderhoud van de vloer.

Een goed onderhoud zorgt er dus voor dat je de vloer minder snel moet opknappen. Wordt het hoog tijd voor een opknapbeurt? Dan moet je eerst je vloer goed opschuren. Eens de vloer volledig opgeschuurd is, maak je hem stofvrij. Vervolgens kan je op één van de volgende manieren te werk gaan.

hoe parket onderhouden - houten vloerBoenwas

Steek je handen maar uit de mouwen want je vloer boenen kost wel wat werk. Het resultaat mag er dan ook wezen! Je vloer glanst weer als nieuw en de boenwas zorgt voor een slijtvaste laag. Eerst wordt er een poriënvuller aangebracht waarna je de boenwas in de vloer wrijft. Je kan ook een boenmachine gebruiken om je vloer te polieren wat het werk al wat lichter maakt. De laag boenwas verdwijnt na verloop van tijd en moet dus regelmatig vervangen worden.

Vernissen

Vernissen is allicht de meestgekozen techniek om parket weer tot leven te brengen. Idealiter geef je de vloer drie lagen. Tussen iedere laag laat je de vloer drogen waarna je elke laag lichtjes opschuurt. Vernis is slijtvaster dan boenwas en er bestaan tegenwoordig heel wat verschillende soorten vernis (die trouwens niet langer schadelijk zijn voor de gezondheid).

Oliën

Tot slot kan je ook met houtolie aan de slag gaan. De olie versterkt de structuur van je vloer en zorgt ervoor dat de oorspronkelijke kleur volledig tot zijn recht komt. Net als bij vernis en boenwas zorgt ook het oliën voor een slijtvaste laag. Ontvet eerst je vloer waarna je met een kwast of borstel de olie aanbrengt. Zorg ervoor dat de olie goed in het hout trekt en laat goed drogen. Voor een optimaal resultaat geef je de vloer best twee lagen.

07/08/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een softclose-toiletbril en andere vernieuwende toiletaccessoires
Volgende artikel
Energie besparen in je ‘smart house’