Interieur - Vloeren

Duurzaam wonen: denk aan je vloerbekleding!

We staan er niet altijd bij stil maar onze vloer draagt voor een groot deel bij aan ons binnenklimaat. Zo moet je rekening houden met de levensduur en kwaliteit van je vloer als je je woning duurzaam wilt inrichten. Wil je duurzaam wonen combineren met een gezond binnenklimaat? Dan zijn dit de aandachtspunten.

Een gezond binnenklimaat voor je hele gezin

De binnenluchtkwaliteit in onze woning wordt door heel wat factoren beïnvloed. Externe factoren maar ook factoren die we zelf in de hand hebben zoals je vloerbekleding. En die invloed is groter dan je zou denken. Iedere persoon inhaalt dagelijks tussen de 10 en 20 kubieke meter lucht. Als je weet dat we ongeveer 85% van onze tijd binnenshuis doorbrengen, dan wordt het belang van een gezond binnenklimaat zeer duidelijk.

Er bestaan dan ook Europese normeringen die bepalen wat de productemissie van een vloersoort mag zijn. Door de juiste grondstoffen te gebruiken, slaagt Tarkett er in om 10 keer tot zelfs 100 keer beter te scoren dan die normeringen. Daarbij wordt de impact van VOS of vluchtige organische stoffen zoveel mogelijk beperkt. Omdat deze stoffen schadelijk kunnen zijn, hanteren verschillende fabrikanten certificaten om aan te tonen dat hun vloeren veilig en gezond zijn.

Daarnaast wordt er bij de productie van PVC-vloeren gebruik gemaakt van ftalaten. Deze chemische stoffen zorgen voor de elasticiteit van PVC maar kunnen ook schadelijk zijn voor onze gezondheid. Tarkett kiest er daarom voor om te werken met een ftalaatvrije weekmaker. Dezelfde stof die verplicht is voor de productie van speelgoed voor kinderen jonger dan 3 jaar. Zo garandeert Tarkett een veilige vloer en een gezond binnenklimaat.

Tip: Op zoek naar een nieuwe vloer? Controleer dan steeds de samenstelling en doe desnoods navraag bij de fabrikant of winkel.

Cradle-to-cradle vloerbekleding?

Duurzaamheid staat bij veel bedrijven hoog op het prioriteitenlijstje. De echte voorlopers passen dan ook het cradle-to-cradle-concept toe in hun organisatie. Als product van vloerbekleding heeft Tarkett de innovatorsrol op zich genomen. Daarbij recycleren ze al ruim 50 jaar hun vloeren en productieafval. Maar het kan nog beter!

Tarkett is sinds enkele jaren een cradle-to-cradle-bedrijf. Dat betekent dat ze producten maken die veilig en gezond zijn voor de mens en het milieu. Sterker nog, de cradle to cradle producten worden gemaakt van gerecycleerde producten. Na hun gebruik kunnen de producten opnieuw gerecycleerd worden tot hernieuwbare grondstoffen of afgebroken worden in de biosfeer. Zo blijft er dus geen afval over en kan de afvalberg slinken!

Op zoek naar een nieuwe duurzame vloer die en gezond binnenklimaat stimuleert? Neem dan een kijkje in het assortiment vloeren van Tarkett en kies tussen linoleum, laminaat, parket of vinyl.

02/07/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Ramen wassen als een baas – 3 tools onder de loep
Volgende artikel
Hou een oogje in het zeil met de gloednieuwe Nest Cam