Interieur - Vloeren

De voor- en nadelen van vast tapijt

Dacht je dat vast tapijt passé was? Fout! Tapis plain heeft heel wat troeven en komt heel mooi tot zijn recht in een eigentijds interieur!

Vast tapijt is warm

Vast tapijt of tapis plain blinkt uit door haar warme sfeer en uitstekend isolerend vermogen. Het materiaal voelt warm en zacht aan en heeft een geluiddempende werking. Daardoor is vast tapijt zeer geschikt voor appartementen of ruimtes waar een geluidsisolatie belangrijk is.

Vast tapijt & allergieën

Vroeger was kamerbreed tapijt niet geschikt voor mensen met allergieën, maar tegenwoordig bestaan er speciale behandelingen die dit probleem deels verhelpen. Toch is vast tapijt niet aan te raden voor mensen die allergisch zijn voor mijten.

Vast tapijt: keuze te over

Voor elk interieur een tapis plain: vasttapijt wordt uitgevoerd in alle mogelijke kleuren, structuren en materialen. Wol en katoen zijn het populairst, maar ook synthetische en natuurlijke materialen zijn aan een opmars bezig. Elk materiaal heeft specifieke kenmerken met bijbehorende voor- en nadelen. Bij de keuze van jouw vast tapijt dien je zeker rekening te houden met de slijtvastigheid, de vlekgevoeligheid, vochtgevoeligheid, algemene onderhoudseisen en natuurlijk ook het esthetische uitzicht. Tapijt is ook verkrijgbaar in rollen, stroken of tapijttegels en in de meest uiteenlopende afmetingen.

Vast tapijt leggen

Vast tapijt leggen kan je makkelijk zelf doen. Je moet het tapijt wel aanbrengen op een droge en egale ondergrond. Indien nodig, moet deze worden geëgaliseerd. Liever een vakman inschakelen voor een kwalitatief eindresultaat? Vergelijk hier eenvoudig offertes voor vloerbekleding.

Kleurvastheid

Vasttapijt is in principe kleurvast, maar toch kunnen er verkleuringen verschijnen onder invloed van te veel zonlicht. Invallend zonlicht kan je dus best beperken met zonwering.

Vast tapijt reinigen

Vloertapijt is makkelijk in onderhoud: een stofzuiger volstaat. Voor vlekken zijn er speciale reinigingsproducten op de markt, al zijn grove vlekken wel moeilijk te verwijderen.

Vast tapijt in elke ruimte?

Tapis plein is niet geschikt voor elke ruimte. Terwijl het ideaal is voor de slaapkamer, tv kamer, salon, babykamer of hobbykamer, is vast tapijt minder aan te raden in andere ruimtes. Zo zal vloerbekleding tapijt in de gang of inkom sneller verslijten en sneller vuil worden. Bovendien zal de kleur bij veelvuldig gebruik sneller afzwakken. Op deze plaatsen moet dus stevig tapijt gelegd worden, met een kleur die niet te kwetsbaar is. Ook vast tapijt in de keuken of badkamer is niet echt handig. Op deze plaatsen is de kans op vuile en natte plekken groot. Bovendien moet het om de haverklap gereinigd worden, als je het tapijt hygiënisch wil houden.

De voordelen en nadelen op een rijtje

Voordelen van vast tapijt:

  • Warm en sfeervol
  • Zacht en comfortabel
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Isolerende werking (warmte en geluid)
  • Gemakkelijk te leggen
  • Groot gamma kleuren, materialen, diktes, texturen

Nadelen van tapis plain:

  • Af te raden voor personen die allergisch zijn aan mijten
  • Niet zo duurzaam in vergelijking met hardere vloerbedekkingen
  • Grove vlekken zijn moeilijk te verwijderen
03/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
A.CITYLIFE, dé designbeurs!
Volgende artikel
Wonen & decoratie: behang kiezen