Interieur - Vloeren

Beter bouwen dankzij BIM en Tarkett

BIM software

BIM is zonder enige twijfel de grootste innovatie in de bouwsector van het afgelopen decennium. ‘BIM’ staat voor ‘Bouw Informatie Model’. Het is software die architecten, aannemers, installateurs, beheerders, … toelaat om álle informatie over een bouwproject op te nemen in één digitaal model. Dat model kunnen ze tegelijk inkijken en aanpassen. Zo worden bouwfouten veel sneller opgespoord.

Wat is BIM precies?

Vroeger kwam er bij een bouwproject flink wat papierwerk kijken. Iedereen had niet alleen zijn eigen versie van de bouwplannen, maar ook nog eens heel wat documenten met technische informatie over de bouwmaterialen en -technieken die de andere partners niet zomaar op elk moment konden inkijken.

BIM softwareDat is wel anders bij BIM. Het Bouw Informatie Model is een digitaal model waarin de architect, de aannemers en de installateurs alle mogelijke informatie over een bouwwerk verzamelen. De plannen zijn aangevuld met gegevens over ruwbouw, leidingen, elektriciteit, materialengebruik, planning, fasering, … Iedereen kan het totaalplaatje te allen tijde raadplegen en bijsturen.

Bouwen met BIM: voordelen

BIM-software kwam enkele jaren geleden op de markt en wordt nu al massaal toegepast door architecten en bouwondernemingen. De voordelen spreken voor zich. Bouwfouten worden veel sneller opgespoord, waardoor de faalkosten veel lager liggen dan bij een traditioneel bouwproject. Overlappen twee elementen in het computermodel, dan krijgen de gebruikers een foutmelding. Zo kunnen ze het conflict onmiddellijk oplossen, nog voor er een voet op de werf is gezet! Dat heeft niet alleen een positief effect op de financiën van het bouwproject, maar ook op de bouwduur en de werfveiligheid.

Parquet Tarkett parketVloeren van Tarkett opladen in de BIM-software

Vloerspecialist Tarkett is een van de vele producenten die zijn meest courante producten – meer bepaald de populairste vinylvloeren – aanbiedt in BIM-software zoals Revit. Neem deze data in je BIM-model op en maak in een mum van tijd digitale 3D-modellen en renders die je tonen hoe de vloerbekleding van je bouwproject er in het echt zal uitzien.

 

29/06/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De mooiste design keukenkranen van het moment
Volgende artikel
Immobiliën anno 2016: een investering op lange termijn