Interieur - Vloeren

Vloerbedekking: in vier stappen naar het perfecte vloerkleed

klassieke woonkamer, beige tapijt, roosbruine muur

Het is beslist: je wilt een of zelfs meerdere tapijten in huis! Goed idee: die stoffen vloerbedekking maakt je woning meteen een pak gezelliger. Maar een nieuw vloerkleed kiezen is niet zo gemakkelijk … tenzij je dit handige stappenplan gebruikt!

Stap 1: Kies een plek voor je vloerbekleding

Eerst en vooral moet je natuurlijk weten waar je je vloerkleed precies gaat leggen. Anders kun je nooit de vorm, grootte of kleur bepalen! Dit zijn alvast enkele leuke mogelijkheden voor de woonkamer:

  • Zet zowel je zetel als je salontafel (en eventuele andere salonmeubels) volledig op je vloerkleed. Zo wordt je salon een mooi samenhangend geheel.
  • Geld besparen, maar wel hetzelfde effect creëren? Maak je tapijt dan iets kleiner en zet alleen de voorste poten van de zetel erop.
  • Uiteraard kun je je vloerkleed ook vóór je zetel leggen. Zeker als je dan voor een klein tapijt kiest, creëert dat een intiem effect.

Uiteraard kun je ook onder je eettafel, in de hal en/of in de slaapkamer een leuk tapijtje leggen.

vloerbekleding in salon
Door je hele salon op het tapijt te zetten, creëer je een duidelijk geheel. Foto door Huizedop – Interieur blog (Pinterest)

Stap 2: Kies de vorm

De meest populaire vloerbedekkingen zijn rond of rechthoekig. De eerste vorm geeft wat speelsheid aan het interieur, de tweede accentueert net de rechthoekige kamer. Liever iets unieks? Ga dan eens voor een grillige vorm! Misschien leg jij wel een dierenmat in huis?!

groot rond tapijt in woonkamer
Een rond tapijt geeft meteen heel wat gezelligheid in een strakker interieur! Foto door Woonwinkel Alle Pilat (Pinterest)

Stap 3: Bereken de ideale grootte van je vloerbedekking

Het laatste wat je moet doen voordat je aan de kleuren en motieven kunt denken? Meten hoe groot je tapijt moet zijn! Grote kamer, groot tapijt en kleine kamer, klein tapijt? Toch niet! Een groot vloerkleed doet de ruimte net groter lijken. Heb je al een vrij ruime living, leg dan een kleiner tapijtje: dat maakt het wat gezelliger en intiemer. In een kleine kamer leg je net grote vloerbedekking – dat vergroot het ruimtegevoel.

sobere vloerbekleding in de eetkamer
Maak het tapijt onder de eettafel zeker groot genoeg: zo kun je de stoelen comfortabel achteruit schuiven. Foto door Venn Wooninspiratie (Pinterest)

Wat betekent dat concreet? Over het algemeen moet je altijd een 30 à 40 centimeter tussen het tapijt en de vrije, zichtbare muren laten. Anders krijgt je interieur een zware, drukke indruk. Hoe je de rest van de afmetingen bepaalt, hangt af van de ruimte waarin je tapijt ligt:

  • Vloerbedekking in de woonkamer die volledig onder je zetel ligt? Zorg ervoor dat het tapijt nog zo’n 10 à 15 centimeter uitsteekt vanachter de sofa voor het mooiste effect.
  • Het tapijt onder je eettafel moet aan elke kant ongeveer 60 centimeter uitsteken. Waarom? Dan kun je je stoel gemakkelijk achteruit schuiven.
  • Heet je gasten meteen welkom met een mooi vloerkleed in de hal. Vermijd dat je gang kleiner lijkt door aan de linker- én rechterkant van het vloerkleed 15 centimeter vrij te laten.
kleurrijke vloerbedekking in kinderslaapkamer
In de kinderkamer mag het tapijt al wat speelser.

Tip: Leg de gewenste grootte eens met krantenpapier neer op de vloer. Zo zie je perfect waar het tapijt zal liggen. Afmeten ging nog nooit zo vlotjes!

Stap 4: Kies de kleur

Aha, eindelijk: tijd om kleur en patronen te kiezen! Ga jij voor een effen tapijt of heb je liever drukke patronen? Het is jouw keuze. Zo is een leuk motiefje onder de eettafel erg sfeervol. Vooral de zijkanten van dat tapijt zijn dan van belang: die kun je altijd zien.

Opgepast: in de winkel zie je het motief in zijn geheel, in je interieur komen er meubels op te staan. Visualiseer dat goed op voorhand!

felroze vloerbedekking in badkamer
Ook in de badkamer kun je een tapijtje leggen! Zelfs een fel exemplaar misstaat er zeker niet.

Wat de kleuren betreft, speel je met beige of grijze tinten op veilig. Die zijn tijdloos en passen in zowat elk interieur. Jij hoeft je dus geen zorgen te maken over wisselende trends! Is je interieur vrij sober en wil je dus wel eens wat fellers proberen? Dan ga je voor een opvallende tint. Kies er wel zeker eentje die past bij de rest van de kamer. Is rood bijvoorbeeld je accentkleur, dan is een rood tapijt zeker the way to go.

Extra tips voor het perfecte tapijt

Zo, jij kunt je zoektocht starten! Toch nog graag wat extra tips? Lees dan snel verder onder de foto!

blauwe vloerbedekking in salon
  1. Een klein tapijt gekozen? Wees niet bang om daar een feller design of een opvallendere kleur voor te kiezen. Dat geeft wat extra pit aan het interieur zonder te overheersen.
  2. Combineer eens verschillende tapijten en leg ze een beetje over elkaar. Zo verdeel je een open ruimte in verschillende kleinere, gezellige compartimenten.
  3. Opgelet met de deuren: je tapijt mag de doorgang niet blokkeren! Zorg er dus zeker voor dat de deur steeds volledig open kan.

Zo, ondertussen heb jij het ideale tapijt gekozen! Tijd om te genieten van alle voordelen van dit vloerkleed.

19/09/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De voordelen van muurstickers: 4 redenen om voor stickers te kiezen
Volgende artikel
Dekton®: onze favoriet onder de keukentrends