Interieur - Design

Winterdepressie? Breng lichttherapie in je interieur!

Voel je lusteloos tijdens deze koude en donkere winterdagen? Kom je met moeite uit je bed ’s ochtends? Is je werkweek hoogst onproductief? Misschien behoor je wel tot de tien procent Belgen die last hebben van winterdepressie. Een remedie? Lichttherapie in huis!

Oorzaak van winterdepressie

Heel wat mensen hebben last van seizoensdepressie, winterdepressie, winterneerslachtigheid, winterdip of winterblues, waarschijnlijk veroorzaakt door een tekort aan licht. Daarom komt het fenomeen vaak voor in streken met lange winters. In de lange nachten maakt het lichaam te veel melatonine aan, een hormoon dat onze slaapfunctie regelt en ons humeurig en futloos maakt. Daardoor worden deze mensen moeilijk wakker. Bij mensen die lijden aan winterdepressie (SAD of ‘seasonal affective disorder’) is er daarnaast ook wat loos met het hormoon serotonine in hun lichaam. Dit heeft voor gevolg dat zij snakken naar suikerhoudend voedsel en dus verdikken.

Symptomen depressie winter

Lijd je momenteel meer dan anders onder vermoeidheid, stemmingswisselingen en lusteloosheid? Heb je nergens zin in en voel je je onzeker, angstig en prikkelbaar? Heb je soms sombere gedachten, huilbuien, veel behoefte aan rust en kan je je moeilijk concentreren? Heb je bovendien ook nog eens een overdreven drang naar energierijk voedsel en gewichtstoename? Wel, de kans is groot dat je last hebt van een winterdepressie.

Oplossingen voor een winterdip: lichttherapie in huis

De oplossing voor een winterdip is licht. Zorg ervoor dat je voldoende daglicht in je interieur trekt. Sta je voor een nieuwbouw project of en verbouwing? Zorg dan voor voldoende ramen, lichtkoepels en grote ramen. Ook een juiste verlichting, aangepast aan de functies van elke ruimte, is belangrijk. Daarnaast is er ook nog licht therapie. Het komt erop neer dat je dagelijks twee à drie uur in de buurt van een speciale “lichtbak” gaat zitten, die een intens wit licht uitstraalt. Je plaatst de tamelijk kleine lichtbak bijvoorbeeld op de tafel waar je de krant leest. In de handel kosten deze lichttherapie lampen vaak tussen de 200 en de 300 euro. Tot slot kan een wake-up lichtlamp kan ook enige soelaas brengen in de ochtend.

 

 

06/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Wonen & decoratie: behang kiezen
Volgende artikel
De houten deuren van wijk Zurenborg