Interieur - Design

Welke verlichting kiezen: halogeen of led?

Tijd voor nieuwe verlichting? Kies je voor halogeen of led verlichting? iWonen weet raad!

Halogeenlampen

Halogeenlampen kenmerken zijn kleine en compacte lichtbronnen met een sterke lichtopbrengst. Er bestaan twee soorten halogeenlampen. Enerzijds is er laagspanning halogeen, waarbij altijd een transformator wordt gebruikt. Anderzijds bestaat ook netspanning halogeen, deze lampen branden op gewone netspanning van 220 volt. Beide types zijn dimbaar en hebben een lange levensduur. Omdat halogeenlampen zo klein zijn, bestaan ze ook in allerhande design uitvoeringen.

Wat zijn de meest voorkomende toepassingen van halogeenverlichting? Omdat halogeenlampen zo’n kleine lichtbronnen zijn, zijn deze lampen zijn vooral geschikt als accentverlichting. Laagvolt halogeenlampen worden vaak gebruikt als opbouwspots of inbouwspots, wand-, tafel- en bureaulampen, vloerlampen of leeslampen. Hoogvolt halogeen doet dan weer vaak dienst als indirecte vloerverlichting, plafondverlichting en buitenverlichting.

Ledlampen

Ledlampen zijn kleine microchips die gemakkelijk in een elektrisch circuit passen. In tegenstelling tot de klassieke gloeilamp en de halogeenlamp produceren ze zeer weinig warmte. Led’s zijn duurzaam, uitermate sterk en ze verbruiken veel minder energie dan een gewone lamp. Ledverlichting is wel duurder in aankoop, maar door de lange levensduur haal je de meerprijs er snel uit.

Ledverlichting wordt vaak gebruikt als oriëntatieverlichting aan een oprit, sfeerverlichting in tuin of terras of accentverlichting in huis.

Led versus halogeen

De conclusie? Ledverlichting is zuiniger en gaat langer mee dan halogeenverlichting. Toch kiezen veel mensen nog steeds voor de charme en de warmte van halogeenlampen. Maar de led-lichttechnologie gaat er bijzonder snel op vooruit. We zullen dan ook snel over alle traditionele lampenvormen beschikken met led’s en ook de keuze aan lichtkleuren zal heel snel aangroeien.

16/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Exclusieve beursstand op de Très Chic lifestyle beurs
Volgende artikel
Centrale verwarming: cv-kachels en cv-haarden