Interieur - Design

Ingo Maurer lampen en de magie van het licht

Ingo Maurer(°1932) is een Duits industrieel ontwerper die zich als geen ander aan lichtdesign heeft gewijd. Hij is iemand die licht ontwerpt, en hierbij de magische en mystieke sferen van licht opzoekt. Hij is iemand die speelt met de traditionele concepten van kleur, licht en schaduw.

Grensverleggend lichtdesign

Soms sober en eenvoudig, soms dartel en frivool en altijd op zoek naar nieuwe materialen: Maurer is iemand die zijn grenzen wil verleggen. Deze intrigerende zoektocht heeft enkele iconische designlampen, lichtinstallaties en verlichtingssystemen opgeleverd. En deze artistieke prestaties werden beloond. Maurer heeft gedurende zijn carrière heel wat internationale designprijzen weggekaapt en verschillende Ingo Maurer lampen werden opgenomen in de collecties van verschillende musea. Ingo Maurer verlichting werd ook tentoongesteld over de hele wereld, van Amsterdam tot in Japan.

Design lampen

Een van zijn meest inspirerende ontwerpen is de tafellamp Bulb uit 1966. Een andere klassieker is de zettel z reeks, die Maurer gebruikte om de vervreemding in onze samenleving aan te kaarten. In de zettel lampen combineert Maurer licht met poëzie en papier, zoals in de zettel z 5. Maurer werkte ook veel met ledlampen, zoals in zijn sober ontwerp EL.E.DEE. De frivole lamp Ingo Maurer Lucellino sprak met haar engelenvleugeltjes dan weer tot ieders verbeelding. Ook zijn allernieuwste ontwerp, de lamp Johnny B. Butterfly (2011), is versierd met een libel en twee vlinders, waarmee Maurer opnieuw een fantasierijke lichtcreatie aflevert.

Ingo Maurer lampen in grote projecten

Ook lichtontwerp voor publieke ruimtes als stationshallen of monumenten heeft Ingo Maurer niet afgeschrikt. Zo plaatste de designer in 1986 een installatie in het Centre Pompidou in Parijs en zelfs het interieur van het Brusselse Atomium is van zijn hand.

04/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Uw huis inrichten met led lampen
Volgende artikel
Kurkvloer in uw huis? De voordelen en tips!