Interieur

Vergeet trends! Het interieur inrichten met kleurenleer & moodboards

Arnold Fontijn werpt als interieurtontwerper zijn licht op interieurtrends. Wat zijn interieurtrends, waar komen ze vandaan en wat moeten we ermee? Arnold vertelt ons meer over interieurtrends, kleurenleer, enzovoort!

Regelmatig krijg ik de vraag van klanten: “wat zijn nou de nieuwste interieurtrends?” En ook door fabrikanten word ik ermee overspoeld: “hierbij ons nieuwste boek met de trends voor ….”

Wat zijn interieurtrends volgens Arnold Fontijn?

Elke keer denk ik dan weer: wat zijn trends en wie bepaalt dat eigenlijk? Eigenlijk zijn trends dingen die wij ons laten voorschrijven. En wij laten anderen bepalen wat we mooi vinden. Terwijl wij zelf innerlijk héél goed weten wat onze eigen smaak is. We zijn tegenwoordig heel erg beïnvloed door wat de trends zijn en wat in de mode is.

Ik volg de trends wel, maar maak een interieurontwerp onder andere op basis van de kleurenleer van Johannes Itten.

Het interieur inrichten volgens de kleurenleer

Johannes Itten was een schilder uit Zwitserland en één van de kleurrijkste van de Bauhaus. Johannes Itten liet bij wijze van experiment mensen een tekening maken waarbij hij zelf niet in de ruimte aanwezig was. Ze mochten alle kleuren gebruiken en alles tekenen wat ze wilden. Alleen mochten ze hun naam er niet op vermelden.

Eens ze klaar waren, werden alle tekeningen op een stapel gelegd en kwam Johannes Itten terug in de ruimte. Hij pakte de stapel tekeningen op en liep langs de mensen. Hij keek naar het gezicht, het haar en in de ogen van de personen. Hij bladerde door de tekeningen en gaf iedereen zijn eigen tekening terug.

Het leek wel alsof hij toch informatie had gekregen over wie nou welke tekening had gemaakt. Maar hoe had hij het voor elkaar gekregen? In die tijd was men nog niet zo ver met spionage apparatuur en de glazen bol was ook toen niet zo betrouwbaar. Er zijn dus kenmerken in de ogen, het gezicht en de haarkleur die aangeven wat de favoriete kleuren zijn van iemand.

Deze theorie kunnen we nog steeds testen door kleine kinderen een tekening te laten maken met hun favoriete kleuren. Dan kun je er zo een kleurboekje naast houden, zoals ik die gebruik in mijn werk als image consultant.

De interieurontwerper en het moodboard: onmisbaar voor je interieurinrichting!

Als klein kind weten we het wel! Waarom kiezen we dan nu niet meer voor onszelf, maar laten we ons hiervan wegdrijven?! Laat je ook niet gek maken door wat anderen er van vinden. Een gezellige en warme plek om te wonen, vinden we immers erg belangrijk. Het dient als een thuisbasis, een plek waar je jezelf letterlijk en figuurlijk ‘thuis’ wilt voelen. In eerste plaats moet je dus uitgaan van waar jij je goed bij voelt.

Nu weet ik ook uit ervaring dat het voor de meeste mensen erg lastig is om een ruimte naar hun eigen smaak en stijl in te richten en de juiste sfeer te geven. Ze vinden het ook moeilijk om dan het totaalplaatje voor ogen te zien. Want wat nu als ik die kleur verf kies, met die bank en die vloer? Hoe ziet dat er dan uit in die ruimte?

Daar kan een interieurontwerper je dus te hulp schieten. Die kan voor jou dat plaatje visueel maken door middel van tekeningen en moodboards. Zorg er wel voor dat hij dat doet op basis van wat JIJ mooi vindt!

Over de andere theorie waar ik mijn ontwerpen op baseer, lees je een volgende keer. Ik zal alvast een tipje van de sluier oplichten en dat is: lichaamsbouw.

Over de auteur:

Arnold Fontijn helpt je als interieurontwerper bij het inrichten van jouw droominterieur. Hiervoor gebruikt hij verschillende technieken waaronder de kleurenleer, het samenstellen van moodboards enzovoort om tot het interieur te komen dat volledig bij jouw behoeften en smaak past. Door zijn jarenlange kennis en ervaring op gebied van sfeer, styling en inrichting van het totale interieur maakt Arnold je bewust van de verschillende mogelijkheden.

Contacteer Arnold via zijn website of via mail voor interieuradvies.

06/12/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
VS interieur ontwerpen: ambachtelijk & modern
Volgende artikel
Kerstdecoratie met natuurlijke materialen