Interieur - Trappen

Soorten trappen, van steektrap tot zwevende trappen

Er bestaan verschillende soorten trappen, in heel wat verschillende types en materialen. iWonen overloopt de mogelijkheden, van steektrap tot zwevende trappen

Steektrap

De steektrap is een klassieke rechte trap die recht naar omhoog loopt, zonder bordes of draaiingen. Dit type trap komt het meest voor. In tegenstelling tot de wenteltrap, neemt deze trap veel horizontale ruimte in beslag. De ruimte onder een steektrap kan je open laten, waardoor de kamer een groter ruimtegevoel uitademt. Soms wordt deze ruimte echter ook benut als berging.

Bordestrap

Een variant van de steektrap is de bordestrap, die gebruikt wordt voor extreem lage steektrappen. Tussen de treden wordt de trap onderbroken door een tussenborde of een horizontaal vlak dat ruimer is dan de treden. Zo creëer je een rustpunt of verbind je twee delen van de trap.

Kwartdraaitrap

Sierlijker dan de rechte steektrap is de kwartdraaitrap, met bovenaan of onderaan een draaiing van 90 graden. Dit type trap geschikt voor trappen in een hoek, maar ze zijn ook iets gevaarlijker dan bordestrappen omdat deze trappen verdreven treden bevat. Dit zijn treden die niet haaks tussen de trapbomen geplaatst worden.

Wenteltrap

De wenteltrap of draaitrap wentelt om een centrale spil naar boven en heeft een heel elegant voorkomen. Bovendien neemt de trap weinig plaats in, wat dit type trap heel geschikt maakt voor verbindingen waar weinig horizontale ruimte beschikbaar is. Deze trappen zijn wel minder praktisch als je moet verhuizen of wanneer je iemand moet kruisen op de trap.

Ruimtebesparende trappen

Ruimtebesparende trappen zijn niet zo praktisch zijn en daarom vinden we ze meestal terug in minder gebruikte ruimtes, zoals de kelder of de zolder. In tegenstelling tot andere trappen, zijn deze trappen wel in standaarduitvoering verkrijgbaar en moeten ze niet op maat gemaakt worden.

Ganzentrap

Ook een ganzentrap of molenaarstrap is plaatsbesparend. Dit is een eenvoudige, rechte en vrij steile trap, die rechtstreeks afstamt van de ladder. Hij bestaat uit twee rechte, evenwijdige zijbomen, waartussen halve treden geplaatst worden, soms zonder stootborden.

Zwevende trappen

Zwevende trappen zijn dé trend van het moment. Bij dit type design trappen worden de treden rechtstreeks tegen de wand bevestigd, zonder dat er een zichtbare trapboom is. Hierdoor lijken de treden te zweven en dit heeft een magisch effect.

Graag offertes ontvangen voor het plaatsen van een trap? Via deze offerteservice kan het gratis en vrijblijvend.

http://www.inspirerend-wonen.be/offerte/trappen
22/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Doe-het-zelf-wel-huis leert vrouwen klussen en bouwen
Volgende artikel
Zelf een afdak maken voor fietsen en meubels