Interieur

Werken in stijl en stilte: tips voor de inrichting van je thuiskantoor

Tips voor de inrichting van je thuiskantoor

Thuiswerken is een echte trend, maar natuurlijk moet je ‘thuis’ wel op dat ‘werken’ zijn afgestemd. Want probeer maar eens een presentatie in elkaar te boksen of een deftige mail op te stellen terwijl je probeert te verhinderen dat je laptop van je knieën glijdt, de kat je schoot verovert en je nek in een kramp schiet. Niet simpel. Je thuiskantoor zo inrichten dat werken er vanzelf gaat, is dat gelukkig wél.

Je werk mag je woning niet kapen

Door thuis te werken, bespaar je jezelf heel wat tijd en zorgen – niet in het minst omdat je de verplaatsing naar kantoor kunt vervangen door een bed-bureautraject waarbij je amper hindernissen tegenkomt (omkleden en ontbijten zijn wel aanraders). Maar een thuiskantoor houdt ook enkele risico’s in. Niet alleen moet je ervoor zorgen dat je je aandacht erbij kunt houden, je moet jezelf er ook voor beschermen dat je niet blijft werken. ’s Avonds nog snel een mailtje sturen is natuurlijk geen probleem, maar als je je niet kunt ontspannen omdat die stapels papieren je voortdurend afleiden, heb je een probleem.

inrichting thuiskantoor

Het is dus geen goed idee om simpelweg de eettafel in te palmen gedurende de werkdag, en je laptop voor het avondeten snel even aan de kant te schuiven. Zorg ervoor dat je een strikte scheiding inbouwt tussen wonen en werken, zodat het ook meteen duidelijk is wanneer je moet stoppen met het eerste en van het tweede kunt beginnen genieten.

inrichting thuiskantoor

Kasten en kaften

Heb je geen aparte kamer om je bureau te installeren, claim dan een hoekje van de woonkamer, bij voorkeur bij het raam én in de buurt van een stopcontact, zodat je niet met verlengkabels moet beginnen goochelen. Je hebt geen metershoge kasten nodig voor je thuiskantoor, maar je voorziet wel best een aantal schabben (zelfs de treden van een hip trapladdertje kunnen dienstdoen) of een rolkastje om je kaften en andere werkspullen ’s avonds in op te bergen, zodat ze niet om aandacht blijven schreeuwen. Een vuilbakje kan een handige extra zijn (om het kwartier naar je keuken moeten wandelen om dat klokhuis, dat papieren zakdoekje of die tandenstoker weg te gooien is inderdaad niet zo handig), maar zorg er wel voor dat het geen rommelmagneet wordt.

inrichting thuiskantoor

Een persoonlijke toets voor je thuiskantoor

Op het werk kun je natuurlijk niet afkomen met foute vakantiefoto’s of schattige knuffeldieren, maar thuiswerken laat je wél vrij om je bureau helemaal te decoreren volgens je eigen smaak. Je hoeft toch niet écht te doen alsof je thuis op kantoor zit? Als je vrolijk wordt van die foute foto’s of beertjes, installeer ze dan schaamteloos naast je laptop. Waak er wel over dat ze een beetje buiten beeld blijven tijdens video calls … Verder ben je helemaal vrij wat betreft de inrichting van je thuiskantoor. Let wel op met al te felle kleuren, want die leiden eerder af dan dat ze rust scheppen.

inrichting thuiskantoor

 

 

 

25/03/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
5 creatieve tips om je keuken in te richten
Volgende artikel
The Internet of Things: gevaarlijk of nuttig in keuken en badkamer?