Interieur

Spaanse stijl in je huis met 5 tips!

Waan je in een echte Spaanse hacienda dankzij onze 5 tips… zonder het vliegtuig op te stappen!

Tip 1. Materialen

De Spaanse stijl staat synoniem met organische materialen. Gebruik marmer of terracotta tegels voor de vloeren; stucco of natuursteen is een elegante keuze voor de muren. Je kan zelfs overwegen om adobe (bestaande uit zand, klei, water en andere natuurlijke materialen) te gebruiken om een leuk accent in de badkamer of keuken te leggen.

Tip 2. Architectuur

Indien mogelijk kan je enkele elementen toevoegen voor een echte Spaanse sfeer. Denk aan grote ruimtes met elkaar verbonden door mooie bogen met een open keuken. Balken of vigas in het plafond (au naturel of donker geschilderd) en een grote open haard maken het effect compleet.

Tip 3. Kleuren

De kleuren van de Spaanse huizen doen denken aan de Middellandse Zee en de Atlantische stranden. Gebroken wit voor de muren en meubels zorgt voor een frisse look. Donkerblauw, zeegroen en bruin kan je verwerken in patronen, tegels en keramieke voorwerpen. Ook tinten rood en oranje van terracotta en aardewerk staan leuk.

Tip 4. Decoratie

De authentieke cortijos en casas de campo zijn een bron van inspiratie voor details. Vergeet ook de overal aanwezige Moorse invloed niet! Wat dacht je van een aardewerken kom als wasbak in de keuken of badkamer? Ook azulejos staan daar erg leuk: laat de tegels tot halverwege de badkamer komen of betegel een stuk wand achter het fornuis. Een ijzeren trapleuning, luchter of appliques als wandlicht zijn ook een leuk idee. Een betegelde trap kan dé blikvanger van je woonkamer worden.

Tip 5. Groen

Ken je de patio’s van Cordoba? Frisse oases van Romeinse origine waar de Andalusiërs zich al eeuwenlang voor de hitte verschuilen. Dezelfde feeling krijg je door enkele typisch Spaanse planten te gebruiken zoals jasmijn, anjers en rode geraniums in felle terracotta potjes…

Voilà, Spaanse stijl in je huis!

Veel meer heb je niet nodig om een Spaanse toets aan je interieur te geven. Haal even je vakantiefoto’s boven en samen met deze tips maak je er vast iets moois van!

 

20/06/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Arne Jacobsen: tijdloze elegantie & eenvoud
Volgende artikel
Houten tuinhuis onderhouden: tips & tricks