Interieur - Slaapkamer

Slaapkamer inrichten: pro’s en contra’s waterbed

Wil je een nieuwe matras kopen? Misschien heb je al overwogen om een waterbed aan te schaffen? Wij wegen de pro’s en de contra’s van een waterbed tegen elkaar af…

De voordelen waterbed

 • Neemt de vorm van het lichaam aan

Beter dan elk ander bed neemt het waterbed de vorm van het lichaam aan. Zo wordt het lichaamsgewicht evenwichtiger verdeeld en ondersteund. Bovendien krijg je geen drukpunten op de matras. Een waterbed biedt dus meer slaapcomfort en kan ook verzachtend werken voor mensen met rugklachten, omdat een waterbed de druk op de rug doet afnemen en de rugspieren op die manier kunnen relaxen.

 • Temperatuurcontrole en verwarming waterbed

Minstens 30% van een waterbed heeft ook een ingebouwde verwarming, zodat de temperatuur waterbed kan aangepast worden volgens de persoonlijke wensen van de gebruiker. Deze optie is ingebouwd in de meeste bedden omdat het slaapoppervlak van onverwarmde waterbedden al eens koud en oncomfortabel kan aanvoelen. Sommige bedden hebben zelfs twee aparte verwarmingsystemen, zodat elke partner de temperatuur van zijn deel van het bed individueel kan afstellen.

 • Duurzaamheid

Als je jouw waterbed goed onderhoudt, kan je lekken vermijden en gaat jouw bed langer mee dan de meeste andere matrassen. Minstens 20% procent van de waterbed gebruikers prijst zijn matras omwille van de duurzaamheid.

 • Makkelijk onderhoud waterbed en goede bescherming tegen huismijt

Waterbedden zijn heel gemakkelijk te onderhouden. Daarom is dit bed heel geschikt voor mensen met allergieën. Het oppervlak van een waterbed is bovendien huismijtresistent, omdat de mijten zich niet in de matras kunnen nestelen.

 • Relatief goedkoop

Waterbed kopen? Waterbedden zijn over het algemeen goedkoper dan andere matrassen. Vooral ‘hardside’ waterbedden prijzen zijn goedkoper. Ze kosten tussen de 500 en 1000 euro.

 • Niet brandbaar

De nadelen waterbed

 • Kan lekken vertonen

Dit is misschien wel het grootste nadeel van en watermatras: de kans op een lek waterbed. Plastieken hoezen kunnen de waterschade beperken, maar een waterbed laten leeglopen, plakken, opnieuw vullen en opwarmen kan lastig zijn. Hardside waterbedden – waarbij de matras in een houten bak geplaatst wordt – hebben meer kans om lekken te vertonen omdat hun waterreservoir minder goed beschermd is dan bij een softside waterbed – hier ligt de matras in een schuimrubberen omhulsel.

 • Niet makkelijk te installeren

Een waterbed installeren kost tijd en moeite. Je moet ondermeer het frame in elkaar zetten, de watermatras vullen, water conditioner toevoegen, de verwarming plaatsen en het water opwarmen.

 • Zwaar

Waterbedden kunnen een half ton wegen. Een waterbed verhuizen of verplaatsen is daardoor niet eenvoudig. Je moet het water opvangen en bewaren en daarna opnieuw in de matras brengen. Sommige vloeren zijn ook niet sterk genoeg om een waterbed te kunnen dragen, dit probleem doet zich vooral voor op de eerste verdieping.

 • Speciaal beddengoed kan nodig zijn

Sommige hardside waterbedden hebben speciale afmetingen, waardoor je ook speciaal en duur beddengoed of een aangepast hoeslaken waterbed moet voorzien. Softside waterbedden hebben wel standaardafmetingen.

 • Maakt lawaai

Waterbedden kunnen nogal eens ‘klotsen’ wanneer je tijdens het slapen beweegt. Dit komt vooral voor als er nog lucht in de matras zit.

 

21/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Ruwbouw in enkele stappen
Volgende artikel
Lenen voor een huis: lening berekenen