Interieur - Slaapkamer

Een tienerkamer inrichten

Tijdens het schooljaar brengen jongeren een groot deel van hun tijd door op hun slaapkamer. De tienerkamer betekent een eigen stek voor jongeren, een ruimte voor zichzelf, een geheime tuin als het ware. Het is dus belangrijk om ook met jongeren over hun smaak, interesses en wensen te praten wanneer je een tienerkamer inrichten gaat!

Het bed

In een jeugd slaapkamer neemt het bed een belangrijke plaats in. Is het om te lezen, muziek te beluisteren, huiswerk te maken, te telefoneren of met de computer bezig te zijn : jongeren brengen graag tijd door in bed. Het bed moet dus in ieder geval voor voldoende slaapcomfort zorgen. Als het bed geen hoofdsteun heeft, kan je het best tegen de muur plaatsen. Op die manier kan de tiener in zijn bed zitten zoals in een zetel. Laat hem zelf zijn beddengoed uitkiezen en opteer ook voor een extra bed, zodat vrienden kunnen blijven overnachten. Een bed op rolletjes kan makkelijk onder het bed geschoven worden en neemt geen plaats in, dit is dus een ideale oplossing.

Het bureau

Zelfs al houd de tiener ervan om in bed zijn huiswerk te maken en zijn les te leren, toch is het heel belangrijk om ook een gepaste werkruimte te voorzien. Is de kamer te klein om een bed en een bureau te installeren, dan kan je de bureautafel onder een mezzanine plaatsen of opteren voor een hoogslaper met bureau. Denk ook aan een goede bureaustoel die comfortabel zit en rugpijn vermijdt. Vergeet ook niet om naast het bureau ruimte te voorzien om cursussen en persoonlijke spullen op te bergen.

De kleerkast

Plaats een kleerkast of hangkast om kledij en spullen op te bergen. Voorzie voldoende opbergruimte, zodat de kamer niet constant rommelig is. Zo heeft de tiener ook geen enkel excuus om zijn spullen te laten rondslingeren.

Licht

Licht en kleur oefenen een onmiskenbare invloed uit op ons humeur. Ideaal zijn grote ramen, waardoor veel natuurlijk licht binnenvalt. Beschik je niet over grote raampartijen in de slaapkamer, dan moet je voldoende lichtpunten voorzien. Naast algemene verlichting, kan je best ook een bureaulamp en nachtlamp voorzien bij de inrichting slaapkamer.

De kleuren slaapkamer beïnvloeden eveneens het licht. Lichte muren scheppen een warmere sfeer. Help tieners dus bij de keuze van de gepaste kleuren. Is uw zoon of dochter fan van rockmuziek, dan droomt hij of zij er waarschijnlijk van om de muren zwart te schilderen. Probeer dan een compromis te bereiken en stel voor om de muren in een lichtere kleur te verven en posters van zijn favoriete rockbands op te hangen. Slaag je er niet in om jouw puberende tiener te overtuigen ? Praat met hem en geef aan dat je niet in zijn persoonlijke ruimte wil binnendringen.

Tienerkamer decoratie

Dring jouw eigen smaak niet op bij de tienerkamer decoratie. Het is vaak beter om de kamer niet te gaan aankleden zonder de hulp van zoon of dochter. Veel designers maken ook accessoires en decoratie voor tieners. Elke tiener kan dus makkelijk de juiste decoratie vinden om zijn kleine wereld in te richten zoals hij dat wenst.

Fotografe Debby Huysmans maakte de portrettenreeks ‘Jonge Vlaamse slaapkamers – Betreden op eigen risico’:

 

16/02/2012

Vragen en opmerkingen

O
ophelie

mijn kamer is echt een rommelkamer en ik wil echt tips om mijn kamer cool te doen en mooi en zo

IW
Inspirerend Wonen

Beste Ophelie,

Een leuke muursticker of een fris en trendy behangpapiertje kunnen soms al wonderen doen! Je kan ook eens een kijkje gaan nemen in een kringloopwinkel, bij Ikea, Casa, Maisons du Monde of Zara Home voor een nieuw accessoire als een hanglamp of iets om aan de muur te hangen. En verder kan je niets anders doen dan jouw spullen ordelijk wegbergen!

Maak er iets moois van!

het iWonen team

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een groen kot in Brussel? Het kan!
Volgende artikel
Tom De Soete, ingenieur architect