Interieur - Slaapkamer

Bekaert Textiles – van geweven stof tot intelligent textiel!

Bekaert Textiles is wereldwijde marktleider voor de productie van matrasstof. Maar naar de markt & de klant toe zijn ze naar eigen zeggen ook verplicht om marktleider te zijn op vlak van innovatie. Welke innovaties ze brengen en wat de toekomst van (slaap)textiel ons brengt? Daar hadden we een fijn gesprek over met Hélène Sergeant & Wim Van Thienen.

Wim Van Thienen opent het gesprek door de nadruk te leggen op innovatie: “aan die innovatie hebben we de laatste 7-8 jaar zeer veel inspanningen voor geleverd, zowel op vlak van R&D als op marketing. Resultaat is dat we op vlak van het leveren van hooginnovatieve oplossingen of producten zeer grote stappen gezet hebben. smartSleeve® is daar slechts één bewijs van.

We zijn dan ook op continue basis bezig om te kijken wat we nog kunnen verbeteren in het belang van de eindconsument.

Vanwaar komt het concept achter smartSleeve®  en hoe kwam de ontwikkeling tot stand?

Bekaert is naast producent van geweven stof sinds 15 jaar ook in het verhaal van gebreide stof gestapt. Brei heeft als voordeel dat het elastisch is (rekt tot 10cm. in de hoogte of de breedte) wat het mogelijk en makkelijk maakt om je overtrek op verschillende maten van matrassen te gebruiken. Dankzij de rekbaarheid maakt de hoogte of dikte van je matras dus niet veel uit en zit de smartSleeve® altijd mooi vast rond de matras. Brei is daarnaast ook beter wasbaar dan geweven stof aangezien geweven stof kan krimpen en brei niet.

Brei laat ook veel meer mogelijkheden toe op technisch vlak dan geweven stoffen. Al die technische voordelen hebben eigenlijk geleid tot de ontwikkeling van de smartSleeve® met de 3D-technologie. Die stof wordt trouwens niet alleen gebruikt voor de smartSleeve® zelf maar ook voor de bekleding van de matras zelf. En laten we ook het comfort niet vergeten. De gebreide stof voelt zacht en comfortabel aan waar vergelijkbare producten van andere fabrikanten toch eerder ruw aanvoelen. In tegenstelling tot andere producten doet smartSleeve® dus geen afbreuk aan het comfort van je matras dankzij de soepelheid en de pasvorm.

“Innovatie en doorgedreven testen staan voorop bij Bekaert Textiles”

Iets waar we bij Bekaert veel belang aan hechten, is dat wanneer we producten gaan ontwikkelen, dat we die ook doorgedreven gaan testen, zowel intern als extern. Zo staan we ook gekend in de markt. Daarom werken we met grote labo’s en universiteiten samen zodat we gefundeerde externe testrapporten ter beschikking hebben om aan te tonen dat onze producten effectief werken.

Hiervoor maken we ook gebruik van onze afgewerkte producten zodat het effectieve eindproduct uitvoerig getest kan worden. Zo werken we bv. ook samen met verschillende slaaplabo’s in België waar we ‘testpersonen’ kunnen laten slapen op onze producten. Vervolgens worden dan de resultaten gemeten en ontvangen we ook feedback van de personen zelf. Dit doen we om onze producten in real-life situaties te kunnen testen en zeker te zijn van de claims die we maken.

Bovendien zijn we de enige op de markt die de 3D-breistructuur én de Purotex® technologie aanbiedt. Het is ook steeds de bedoeling geweest om innovatie te brengen. We wilden dus niet een zoveelste matrasbeschermer maken om te gaan concurreren met andere spelers. We wilden meerwaarde brengen en daarom zijn we gaan kijken welke technologieën we in huis hadden en daaruit zijn dus de smartSleeves® voortgevloeid. De prijs ligt dan wel hoger als bij de concurrenten maar we brengen dan ook meerwaarde op innovatieve wijze. De gecombineerde voordelen van smartSleeves® zal je dan ook bij geen enkel ander product vinden.

“smartSleeve® vertoonde vanaf het begin veelbelovende resultaten”

Uit al onze verschillende testen is dan ook gebleken dat de smartSleeve® (en ook andere Bekaert producten) effectief werken. Voor smartSleeve® hebben we bv. ook testen uitgevoerd met een dampeenheid die we op de stof plaatsten. Vervolgens zijn we gaan kijken hoe gemakkelijk en hoe snel het vocht verdeeld wordt t.o.v. een klassieke stof. Het resultaat daarvan was dat na 8uur bevochtigen van de stof met damp, de stof volledig droog was na 8uur drogen. Het is zelfs gebleken dat nog tijdens het bevochtigen, de stof al bezig is met de droogwerking. De klassieke stof daarentegen bevat zelfs na 8uur drogen nog steeds 50% vocht en is dus nog steeds zeer vochtig.

De verschillende tests hebben ook aangetoond dat we dankzij de speciaal ontwikkelde stof een  drukverlaging van 6% bereiken. Dit is zeer uniek dat we als textielfabrikant naast alle vulmaterialen in de matras zelf  ook drukondersteuning kunnen leveren met onze matrasbeschermers.

Bekaert Textiles is meer dan alleen maar smartSleeve®. Wat houdt de Dag van de Slaap in voor Bekaert Textiles?

De Dag van de Slaap is voor ons een ideaal forum om het belang van slaap te onderstrepen. Naast gezonde voeding en sporten is ook een goede slaap belangrijk. De combinatie van deze drie aspecten is noodzakelijk voor een gezond leven. Tot voor kort werd de goede slaap echter vergeten bij die combinatie. Ons leven wordt ook steeds drukker, we hebben steeds een vollere agenda en de slaap is daar het slachtoffer van. Een tekort aan slaap zorgt er dan ook voor dat we minder goed kunnen functioneren.

Bovendien is uit onderzoek gebleken dat heel veel ongelukken veroorzaakt worden door een tekort aan slaap. Mede daardoor besteden verschillende overheden steeds meer aandacht aan het belang van een goede slaap.

Welke slaapoplossingen biedt Bekaert Textiles naast smartSleeve®?

We hebben zeer veel oplossingen. Op onze website krijg je alvast een zeer goed beeld van onze verschillende oplossingen voor een betere nachtrust. Zo zijn er ook producten die bacteriën en schimmels tegengaan. Tegenwoordig komen ook de ‘bed bugs’ of bedwantsen steeds meer voor. Deze beestjes voeden zich op basis van bloed en zijn bijna niet dood te krijgen. Ook voor het bestrijden van bedwantsen hebben we dus een oplossing.

Als we verder gaan dan hebben we bv. ook producten die brandvertragend werken. Afhankelijk van de verschillende normen in de verschillende landen en wetgevingen hebben we hier verschillende varianten voor.

De volgende stap: intelligent textiel

Waar we de laatste twee jaar ook sterk op gewerkt hebben, is het feit dat je heel moeilijk of zelfs niet kan meten welke matras nu de perfecte matras is voor een bepaalde persoon. Hoewel verschillende merken dit claimen, kan je het zeer moeilijk bewijzen. We hopen dan ook dat er in de komende jaren een soort van slaapstandaard voor matrassen komen. Dit zou dan op basis van bepaalde testen zijn die bepalen welke matras het beste is voor een bepaalde persoon. Hierop aansluitend werken wij sterk op intelligent textiel.

Bij één van onze merken, Sensotiss®, hebben we stoffen ontwikkeld waar we in de hoes sensoren hebben ingebouwd die druk kunnen meten. Door de druk te meten, kan je heel wat doen. Twee commerciële producten die hieruit voortgevloeid zijn:

  • Enerzijds een product voor ‘uitvalpreventie’. Door de vergrijzing gaan steeds meer oude mensen thuis opgevangen moeten worden en dit product biedt een oplossing om ze ook van op afstand te kunnen monitoren. Dankzij de ingebouwde sensoren kunnen we zien wanneer een patiënt dreigt uit zijn bed te vallen, dus nog voor hij er effectief uitgevallen is. In dat geval wordt een draadloos signaal naar de verpleegster of verzorger gestuurd waardoor hij of zij weet dat hij dringend naar de patiënt in kwestie moet gaan kijken.
  • Anderzijds hebben we ook een product voor aanwezigheid/afwezigheid. Dit is een ideaal product voor bv. een ouder koppel waarbij één van de partners het bed moet houden. Als de andere partner dan bv. even naar de winkel moet, en de bedlegerige partner verlaat langer dan 5 minuten zijn bed, wordt er automatisch een signaal verstuurd naar familie, de buurman of om het even wie.
  • Een toekomstige oplossing is het meten van de ademhaling, bv. in geval van wiegendood. Het doel hierbij is min of meer hetzelfde: de ademhaling meten en wanneer deze stopt na enkele seconden automatisch een signaal versturen, al dan niet via de babyfoon, naar de ouders. De uitdaging hierbij is om te voorkomen dat het systeem valse signalen geeft. Er zijn al soortgelijke systemen op de markt maar zij kampen dus met het probleem dat er vaak valse signalen verstuurd worden.

Het einddoel van de hele strategie rond intelligent textiel is om een matras of hoes te ontwikkelen waarin al die sensortechnologie verwerkt zit. Op die manier kan je de volgende dag info & feedback krijgen over je slaap: je hebt zo lang geslapen, zoveel keer wakker geworden, zolang duurde je REM-slaap, etc. Hieruit kan jijzelf of je dokter dan conclusies trekken om bv. je leefpatroon aan te passen en zo je nachtrust te verbeteren. Op deze manier kan het belang van slaap perfect verstaan worden en kunnen er ook specifieke en doelgerichte acties voor genomen worden.

Wij kijken alvast uit naar al die technologische innovaties die onze slaap en op termijn ook onze leefomgeving sterk zullen verbeteren! We bedanken Bekaert Textiles en meer specifiek Hélène Sergeant en Wim Van Thienen voor hun enthousiaste uitleg.

 

27/03/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De leukste lente must haves!
Volgende artikel
Dj Tiësto zoekt huurder en koper voor zijn appartement en huis