Interieur - Badkamer

Scheidingswand van kurk: daarom moet jij voor een kurkmuur kiezen

scheidingswand kurk met wereldkaart

Je interieur snel en gemakkelijk opnieuw indelen dankzij een scheidingswand of wandpaneel? Denk dan ook eens aan een kurk muur! Die straalt charme en gezelligheid uit, en isoleert nog eens goed ook. Dankzij dit artikel raak jij helemaal geïnspireerd door kurk in je interieur!

Uitstraling van een kurken scheidingswand

Een groot prikbord als scheidingswand

Als je kiest voor een kurken wandpaneel, hangt je muur dan vol met wijnstoppen? Nee hoor, helemaal niet! Hoewel we stiekem wel helemaal te vinden zijn voor dat idee ;-).

De uitstraling van je kurken scheidingswand hangt helemaal van jou af. Zo kan je muur lijken op een heel groot prikbord. Vooral in je bureau is het dus de ideale wandbekleding: plaats genoeg voor al je nota’s en de to-dolijst, maar ook voor leuke foto’s en inspirerende quotes. Ook in de kinderkamer is een prikbordmuur een echte must. De kinderen geven hun interieur zo elke week een nieuwe look, met al die nieuwe kunstwerkjes aan de muur!

muurgroot scheidingswand prikbord met afbeeldingen en quotes op
Bron: Pinterest Coco Lapine Design

Imitatie van andere materialen

Maar zelfs met een kurk muur hoeft de uitstraling niet op een prikbord te lijken. Zo aapt kurk andere materialen na! Denk bijvoorbeeld aan natuursteen of leder: een prachtige en zelfs luxueuze scheidingswand met alle voordelen van kurk. Welke uitstraling je ook verkiest, dankzij dit soort wandbekleding heb jij een warm, gezellig interieur.

kurk muur natuursteen look

Nut van scheidingswand van kurk

Maar kurk biedt zoveel meer dan enkel en alleen een mooie uitstraling. Het heeft ook echt zijn nut in huis!

De warmte isoleren

Eerst en vooral is kurk een natuurlijke, thermische isolator. Wat dat wil zeggen? Dat de kurkkorrels de omgevingswarmte snel opnemen en lang vasthouden. Je woning heeft dus altijd een aangename temperatuur. En dat is goed nieuws voor jouw energiefactuur: die verwarming zet je veel sneller uit!

kurk muur inkomhal
Bron: Pinterest Na Diya

Het geluid isoleren

Naast de warmte isoleert een kurken scheidingswand ook het geluid heel goed: al het omgevingslawaai wordt erdoor geabsorbeerd. Geen vervelende galm in jouw woning of kantoor, dus!

verschuifbare kurk deur
Bron: Pinterest Tiziana

Ideaal voor vochtige ruimtes

Kurk is waterbestendig: het perfecte materiaal voor de badkamer of de keuken! Let wel op: de lijm onder de kurken wand kan dan weer niet tegen water. Maar geen zorgen: een extra laagje vernis of lak voorkomt alle mogelijke problemen. Jij plaats dus probleemloos een muur van kurk in jouw badkamer.

kurk muur houtlook
Bron: Pinterest West Elm

Altijd een propere woning

De toplaag van kurk is vuilafstotend. Ronddwarrelend stof, bacteriën, schimmels en huismijt? Daar heb jij geen last van!

Goed voor het milieu

Alsof al die voordelen nog niet genoeg waren, is kurk ook nog eens erg milieuvriendelijk. Hoe? Ten eerste groeit de kurkeik vanzelf weer aan: één boom zorgt dus voor meerdere kurken muren. Er hoeven dus geen bomen voor te sneuvelen. Ten tweede is kurk biologisch afbreekbaar. Verwijder je je kurken muur? Dan wordt dat gemakkelijk gerecycleerd.

kurk scheidingswand badkamer
Bron: Pinterest Claire Hanna

Muur van kurk is renovatieproject

Met kurken scheidingswanden kun je dus nog alle richtingen uit. Voor een unieke, charmante en gezellige look is dit in ieder geval hét materiaal to go to. Ben je een handige doe-het-zelver die graag de handen uit de mouwen steekt? Denk bij je renovatieproject dan ook eens aan kurken wandpanelen! Zulke platen zijn relatief gemakkelijk tegen een vlakke muur te bevestigen. Toch maar het zekere voor het onzekere nemen? Schakel dan een professionele vakman in via het gratis bouwplatform Offrea!

05/06/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Van meditatiekussen tot kaarsen: 5 tips voor een meditatieruimte in huis
Volgende artikel
Hal inrichten: van handige kapstok tot sfeervol bankje [5 tips]