Interieur

Renovatie hoeve genomineerd voor Vlaamse Monumentenprijs

De renovatie van de 16e-eeuwse Spikdorenhoeve in Westerlo mag je gerust een huzarenwerk noemen. Het bouwproject koppelt duurzaam renoveren aan moderne architectuur. Terecht is de Spikdorenhoeve nu genomineerd voor de Vlaamse Monumentenprijs. Neem samen met ons een exclusieve kijk binnen in deze gerenoveerde hoeve!

Renovatie hoeve als duurzaam bouwproject: geen sinecure

“Het was geen sinecure om de 16e-eeuwse hoeve te renoveren met respect voor de oude structuur”, vertelt interieurarchitect Johan Van Staeyen. Zijn bureau kreeg de opdracht om de Westerlose hoeve om te bouwen tot een moderne artsenpraktijk inclusief sportlabo. “De grootste uitdaging zat hem in het behouden van de oude structuur en materialen. Omdat de hoeve een beschermd monument is, mag je niet zomaar dingen aanpassen. Alles moet gebeuren met respect voor de oorspronkelijke structuur. Gelukkig konden we hierbij steeds een beroep doen op het deskundig advies van de dienst Monumentenzorg.”

Hoeve wordt artsenpraktijk

De oplossing om aan de strenge eisen te voldoen en tegelijkertijd toch zoveel mogelijk vrijheid te behouden in het nieuwe ontwerp, werd na rijp beraad met alle partijen vrij snel gevonden.

Johan Van Staeyen: “We besloten om de oude structuur van de hoeve volledig intact te laten, en te werken met een losse structuur binnenin. Een doos in een doos, zo kun je je dat voorstellen.” Dankzij die slimme ingreep konden de interieurarchitecten hun gang gaan met de moderne accenten binnen de losse structuur. Het resultaat? Een ingenieus ontwerp van geometrische vormen, die meteen in het oog springen wanneer je de hoeve betreedt. “In de wachtkamer hoef je je dus geen moment te vervelen: als je maar genoeg in het rond kijkt, ontdek je steeds nieuwe dingen in ons ontwerp”, lacht Van Staeyen.

Renovatie hoeve of woning: perfect mogelijk

Dit project toont aan dat de renovatie van een oude hoeve of burgerwoning spectaculaire resultaten oplevert. Of hoe architecturale traditie en vernieuwing moeiteloos hand in hand kunnen gaan.

www.vanstaeyen.be // Volg VS Interieurarchitectuur op Facebook

16/01/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Slim en groen: Smappee, de realtime energiemeter
Volgende artikel
5 keer inspiratie voor je landelijke slaapkamer