Interieur

Plinten plaatsen zonder kleerscheuren? Zó pak je het aan!

Plinten behoren tot de basisingrediënten van een stijlvol afgewerkt interieur. Ze geven elke ruimte de nodige klasse en verfijning en zijn tegelijk heel betaalbaar. Houdt de praktische kant van de zaak je tegen? Dan kunnen we je meteen geruststellen. Plinten plaatsen vraagt wat geduld maar is helemaal niet moeilijk. Onderstaande tips garanderen je een geslaagd resultaat!

Plinten plaatsen begint bij een goede voorbereiding 

Als je ervoor zorgt dat bij de eigenlijke plaatsing het grote werk al achter de rug is, is plinten plaatsen een fluitje van een cent. Plinten op maat zijn namelijk in een mum van tijd gemonteerd, of je ze nu lijmt of vastschroeft. Maar wat houdt dat precies in, plinten op maat?

  • Als je kiest voor plinten die nog niet gelakt zijn, is het belangrijk dat je eerst aan beide kanten een grondlaag aanbrengt. Pas als de plinten droog zijn en lichtjes opgeschuurd, is het tijd voor de lak.
  • Meet je muren nauwkeurig op en zaag de plinten pasklaar. Gebruik hiervoor een verstekzaag of een decoupeerzaag.
  • Wil je de plinten tegen de muur schroeven? Boor dan op voorhand gaatjes in de plint met een tussenruimte van om en bij de 30 centimeter.

Lijmen of schroeven, that’s the question

Bij de plaatsing zelf heb je de keuze tussen lijmen of schroeven. Plinten vastschroeven garandeert de nodige stevigheid en precisie. Maar ook lijmen heeft heel wat voordelen. Het gaat snel en er zijn geen schroefkoppen zichtbaar, niet onbelangrijk voor interieurliefhebbers. Hier alvast wat aandachtspunten bij het lijmen of schroeven:

  • Lijmen: zorg dat het oppervlak goed gereinigd is voor je de plinten erop bevestigt. Wil je voorkomen dat de plinten na enige tijd loskomen? Gebruik dan kwalitatieve montagelijm.
  • Schroeven: hou de plinten eerst tegen de muur en duid de schroefgaten aan met een potlood. Voorzie de nodige pluggaten en vastschroeven maar!

Opgelet: Als je de plinten vastschroeft, gebruikt je het best een houten lat bij het aankloppen, zodat je niet rechtstreeks op de plinten hoeft te kloppen.

06/06/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Inkomhal inrichten – Vrolijk thuiskomen dankzij 10 ideeën om je inkomhal in te richten
Volgende artikel
Je badkamer à la française inrichten