Interieur

Plantenhoekje in huis voor een gezond, vrolijk en sfeervol interieur

plantenhoekje voor witte muur

Wil jij je interieur wat meer leven geven door een plantenhoekje in huis te zetten? Goed idee! Je vrolijkt er niet alleen je woning mee op, het maakt je binnenklimaat ook heel wat gezonder. Hier lees je alvast waarop je moet letten als je je eigen plantenhoekje creëert.

Begin in de juiste hoek

Nog wat ruimte over in huis? Ideaal om daar een plantenhoekje van te maken … zolang dat hoekje dan ook op een goede plek staat! Zo is genoeg zonlicht zeer belangrijk: geen enkele plant overleeft in een donkere omgeving. Maar ook met de warmte en de vochtigheidsgraad moet je rekening houden: de ene plant heeft al wat meer water nodig dan de andere. In je badkamer zet je dus andere exemplaren dan in pakweg de slaapkamer. Gelukkig kunnen de medewerkers van je lokale tuincentrum je perfect verder helpen.

plantenhoekje met gouden bloempotten
Foto van Pinterest Australia | Pinterest

Minimum drie planten in de plantenhoek

Is er een minimumaantal planten dat je in een plantenhoekje moet zetten? Hoewel er geen echte regels voor bestaan, raden we toch aan om er minimum drie te zetten. Anders kun je niet echt over een plantenhoekje spreken natuurlijk … Ook worden groepjes van drie sowieso vaak aangeraden in het interieur. Het maximum aantal plantjes kies je helemaal zelf: van een subtiele groene toets tot een mini-jungle, het kan allemaal.

drie planten in kleurrijke bloempotten
Foto door Pinterest France | Pinterest

Voor wat extra speelsheid

Je plantenhoekje extra origineel en dynamisch maken? Mix & match dan naar believen kleine en grote planten! Zet die ook nog eens op verschillende hoogtes, door bijvoorbeeld met plankjes, krukjes of trapjes te werken, en je creëert al helemaal een speels geheel. De perfecte tegenpool van je strakkere meubels, of gewoon een leuke aanvulling voor je interieur.

Fruitbakken op elkaar gestapeld met planten op
Foto van MakeOver.nl | Pinterest

Laat het hangen in het plantenhoekje

Een andere optie om voor wat variatie te zorgen, zijn hangplanten. Wat dacht je van een verzameling cactusjes die vanuit het plafond naar beneden dalen? Je kunt ze natuurlijk ook aan een horizontale stok tegen de muur hangen – dan heb je er meteen ook wat muurdecoratie bij. Maak ook nog eens je eigen macramé plantenhouders en het geheel is echt helemaal af!

plantenhoekje met hangplanten en staanplanten
Foto door wondergirlty | Pinterest

Help: ik heb niet genoeg plaats voor een plantenhoekje!

Maar een klein appartementje of staat je interieur eigenlijk al helemaal vol, maar wil je toch een plantenhoekje in je woning? Ga dan voor planken tegen de muur! Daardoor blijft de grond vrij en kun je toch genieten van wat groen in huis.

Plantenhangsysteem
Foto door Karen Alen | Pinterest

Nog wat extra inspiratie

Nog wat extra inspiratie nodig voor je eigen plantenhoekje thuis? Bekijk dan zeker eens de foto’s hieronder!

10/09/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Creëer in een handomdraai een mooie slaapkamer
Volgende artikel
Hoe richt je een leuke jongenskamer in? Ontdek hier de tips & tricks