Interieur

Polkadots en paisley prints? Patronen mixen doe je zo!

Polka dots en paisley prints? Patronen mixen doe je zo!

Vind je een strak en modern interieur maar saai? Is minimalisme niet echt je ding? Neig je zelfs eerder naar maximalisme? Dan heb je vast het liefst zoveel mogelijk verschillende kleurtjes en patronen in huis. We geven enkele tips om al die patronen met elkaar te mixen, zodat je bloemen, strepen, stippen, zigzagmotieven en ruitjes er op hun best uitzien.

Een kleurenpalet met samenhang

Zolang de patronen maar in hetzelfde kleurenpalet blijven, lijkt het alsof ze bij elkaar horen. Weet je niet goed waar te beginnen? Start dan met drie verschillende kleuren, die bij voorkeur dicht bij elkaar liggen in het kleurenspectrum, zoals rood, oranje en geel. Met nog een of twee contrasterende kleuren erbij introduceer je wat spanning. Gebruik dat kleurenpalet vervolgens als richtlijn wanneer je patronen uitzoekt, om te voorkomen dat je interieur er rommelig in plaats van doordacht samengesteld uitziet. Maar wees voorzichtig: stem alles ook weer niet té erg op elkaar af, want dat maakt het geheel saai.

Schenk aandacht aan formaat

Niet alle patronen zijn even groot. Onthoud dat grote patronen er het best uitzien op grote oppervlakken (zoals een muur) en kleine patronen op kleine oppervlakken (zoals kussens). Begin je nog maar pas met mixen? Kies dan een groot, opvallend patroon uit en gebruik dat als uitgangspunt. Daarna selecteer je andere patronen.

Patronen mixen in verhouding

Als richtlijn kun je een 60/30/10-aanpak hanteren, waarbij 60% van een ruimte is voorbehouden voor één patroon, 30% voor een ander en 10% voor een accentje. Zo combineer je verschillende formaten, bijvoorbeeld een bonte bloemenprint met een geometrisch patroon en een smal streepje.

Een neutrale basis

Onzeker over je combinaties? Behang dan niet meteen je hele muur met polkadots. Een neutrale ondergrond vormt een geschikt canvas om op te experimenteren met kleurrijke accessoires. Door hier en daar een patronenpauze in te lassen met effen kleuren, komen je prints bovendien beter tot hun recht.

01/09/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Maak in je moestuin plaats voor eetbare bloemen!
Volgende artikel
Mineralen en edelstenen in huis: hip of hippie?