Interieur

Papierbehang of vliesbehang: dit is het beste behangpapier voor jou

donkerblauw behangpapier met licht patroon aan nachtkastje

Gemakkelijke plaatsing, eindeloze keuze in kleuren en patronen… redenen genoeg om voor behangpapier als muurbekleding te kiezen! Maar ga je dan het best voor vliesbehang of voor papierbehang? Wij zochten het voor jou uit.

Van egaal behangpapier tot stroken met reliëf

lichtroze papierbehang met reliëf
Egaal, bedrukt, met reliëf… Met papierbehang is alles mogelijk!

Welke voordelen papierbehang en vliesbehang alvast gemeen hebben? Hun eindeloze mogelijkheden tot bedrukking! Egaal wit, 1001 regenbogen, een origineel reliëf… je kunt het zo gek niet bedenken, of het staat op je behangpapier. Net daarom is behang geschikt voor elk interieur: het past overal.

Opgelet: Let er bij de plaatsing op dat de reliëffiguren en de patronen van de verschillende behangstroken mooi op elkaar aansluiten. Het zou kunnen dat je daardoor wat behang verliest.

man bestrijkt behangpapier op behangtafel met lijm
Om lijm op je papierbehang te krijgen, leg je de behangstroken het best op een behangtafel.

Papierbehang voor nieuwbouw

Ook voor moderne woningen

Papierbehang is een van de populairste behangsoorten. Waarom? Het heeft een specifiek en vooral belangrijk voordeel: het verkleurt niet door invloed van de zon! Zeker moderne woningen hebben vaak grote ramen waardoor het licht naar binnen komt. Hoewel dat je woning groter doet lijken en het altijd mooi licht is in huis, kan het je murenbekleding ook vergelen en vervagen. Maar niet als je die behangt met papierbehang!

Daarnaast is papierbehang gemakkelijk te verwijderen. Je kleur of patroon beu en wil je veranderen? Dan trek je het er simpelweg af. Voor een gemiddelde prijs van 15 euro per rol heb jij je woning heel goedkoop getransformeerd.

Niet zomaar altijd en overal

Kies je voor papierbehang, zijn er wel enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden:

 • Papierbehang is vochtgevoelig en daardoor niet geschikt op plaatsen zoals de badkamer.
 • Papierbehang is vrij dun, waardoor de muren waarop je het plakt volledig egaal moeten zijn. Scheuren of putjes zul je er immers door zien. Het is dus eerder geschikt voor nieuwbouw, niet echt voor een renovatie.
 • Je moet het juiste materiaal in huis halen & er plek voor hebben. Zo heb je bijvoorbeeld een behangtafel nodig waarop je je stroken inlijmt, en dat neemt vrij veel plaats in.
Accentmuur blauw-wit aan eettafel
Van subtiel tot accentmuur: met behang kies je helemaal zelf.

Vliesbehang voor renovaties

Vliesbehang verbergt gemakkelijk oneffenheden

Vakmannen hangen vliesbehang op
De lijm voor vliesbehang hoef je niet op de stroken zelf aan te brengen, maar rechtstreeks op de muur.

Vliesbehang is veel sterker dan papierbehang. Het bestaat dan ook uit cellulose, polyester en textielvezels, die stevig in elkaar haken. Net daardoor beschermt vliesbehang een gepleisterde muur tegen schokken en krassen: het kan hier en daar wel een stootje opvangen.

Maar vliesbehang doet meer dan alleen voorkomen, het geneest ook: het verbergt kleine oneffenheden en scheurtjes in de muur. En dat zonder eerst je behangstroken op een behangtafel in te smeren met lijm: de lijm en het papier komen rechtstreeks op de muur!

Tot slot is vliesbehang het ideale materiaal om over te schilderen. Het absorbeert de ideale hoeveelheid verf, waardoor jij minder verf nodig hebt, en het maakt geen strepen. Een egaal resultaat, dus!

Roosbruin vliesbehang in bureau
Ook vliesbehang kan uiteraard alle kleuren & reliëf aannemen!

De prijs van vliesbehang

Voor zoveel voordelen moet je natuurlijk een prijs neertellen. Vliesbehang is dan ook duurder dan papierbehang. Reken een gemiddelde van 20 à 30 euro per rol, maar kies je een unieker design, kan dat zelfs oplopen tot 80 euro. Je hebt er uiteraard wel langer geniet van: vliesbehang is beter bestand tegen schokken en goed overschilderbaar, waardoor je door een simpel laagje verf eigenlijk een andere muur hebt.

De uiteindelijke prijs van je behang en je behangwerken hangt uiteraard ook af van de vakman die je kiest! De goedkoopst mogelijke die het werkje toch naadloos uitvoert? Die vind je via gratis bouwplatform Offrea!

05/04/2019

Vragen en opmerkingen

CC
Chris Chris (vraag over foto)

Goede morgen,
Ik heet Chris. Ik heb interesse in deze behang. Hoe veel kost het? Hoe groot en breed is een rolbehang?
Met vrindelijke groet,
Chris

  HI
  Hanne Inspirerend Wonen

  Dag Chris,

  Zoals de meeste behangrollen is ook dit behang 53 centimeter breed. Het behang is helaas niet meer beschikbaar. Onze tip? Ga met een foto van deze muur naar je lokale behangverdeler. Hij/zij zal ongetwijfeld een soortgelijke print kunnen voorstellen en je verder kunnen helpen.

  Veel succes!

  Met inspirerende groet,

  Hanne
  Inspirerend Wonen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
7 tips om je bovenverdieping in te richten
Volgende artikel
Een tweede huis, hoe financier ik dat? 4 mogelijkheden op een rij