Interieur

Ons kleuradvies: vermijd deze kleurenblunders in je interieur!

kleuradvies interieur

Eerlijk is eerlijk: kleuren kiezen valt niet mee. Zelfs met de beste bedoelingen kun je je kleurenpalet op tientallen manieren naar de maan helpen. We geven daarom wat kleuradvies zodat jij onderstaande blunders in jouw interieur alvast kunt vermijden.

1. Schilderen zonder uittesten

Het is een slecht idee om zomaar met een nieuwe kleur aan de slag te gaan zonder eerst even een staaltje ervan uit te testen op plaats van bestemming. Afhankelijk van de lichtinval of het type lampen is je witte tint namelijk veel doffer dan verwacht, of ziet een grijze verf er plots paars uit! En dat weet je dus beter vóór je al je muren van een laag verf hebt voorzien!

2. Veel te veel verschillende kleuren

Natuurlijk staat er geen officiële limiet op het aantal kleuren dat je in één ruimte kunt introduceren. Maar als je kamer te druk of zelfs claustrofobisch aanvoelt, dan heb je er waarschijnlijk te veel. Elimineer wat kleuren totdat je de balans weer hebt teruggevonden. Of verspreid de kleuren wat meer over de kamer.

3. Te veel op elkaar afstemmen

Te druk is niet fijn, maar je hele huis in dezelfde drie kleuren is ook maar saai. Wees niet bang om hier en daar een kleur toe te voegen die helemaal niets met de rest van het kleurenpalet te maken heeft. Dat houdt de ruimte interessant en levendig.

4. Gebrek aan cohesie in je interieur

Dit is dan weer het tegenovergestelde van een ‘matchy-matchy’ huis: elke kamer een totaal ander kleurenpalet. Geen probleem als je van zulke bonte kleurenpartijen houdt, maar het kan weleens een te hectisch resultaat geven. Als dat het geval is, overweeg dan dezelfde kleuren in verschillende ruimtes wat meer te laten terugkeren. Niet per se overal hetzelfde kleurenpalet, maar wel hier en daar wat verwijzingen zodat er sprake is van een zichtbaar totaalpakket.

5. Ons kleuradvies: let op voor de verkeerde afwerking

Je zou ervan versteld staan wat voor een verschil de juiste afwerking maakt. Matte verf werkt soms veel beter dan blinkende, en andersom. De oplossing? Test verf in verschillende afwerkingen uit op dezelfde manier als dat je naar een passende kleur zou zoeken: met verschillende staaltjes, die je ophangt of neerlegt op de plaats waar de kleur uiteindelijk gebruikt zal worden.

13/09/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Fotokaders of schilderijen ophangen zonder de muur te beschadigen
Volgende artikel
4 redenen waarom het niet lukt om je huis net te houden