Interieur

De kracht van… niets! Zo gebruik je negatieve ruimte in je interieur

negatieve ruimte

Bij het inrichten van een woning heb je al snel de neiging om het gezellig te maken met allerlei ditjes en datjes. Toch mag je ook de kracht van leegte niet onderschatten. Door negatieve ruimte in huis slim te gebruiken, valt je decoratie des te meer op. Laat je inspireren door onze tips!

Wat is negatieve ruimte?

Negatieve ruimte is het gebied rondom een object. Positieve ruimte is dan weer het gebied dat door het object zelf wordt ingenomen. In huis is negatieve ruimte een deel van een kamer waar je geen foto’s, meubels of texturen vindt. Iemand die een ruimte als geheel overweegt, doet er dus goed aan om na te denken over de verhouding tussen positieve en negatieve ruimte.

De voordelen van negatieve ruimte

In een woning moet er ook ruimte zijn voor ontspanning. Dat is waar negatieve ruimte uitermate geschikt voor is. Negatieve ruimte is namelijk als een soort pauze in je brein. Als resultaat voelt je ruimte beter uitgebalanceerd. Door niet elk hoekje te vullen met een creatief idee, creëer je dus een gevoel van ruimte, rust en licht!

Zo gebruik je negatieve ruimte

Er zijn verschillende manieren om met negatieve ruimte aan de slag te gaan. Deze tips helpen je alvast op weg:

  1. Begin met een plan: waar vind je al negatieve ruimte in je kamer? Zijn er bepaalde ‘probleemgebieden’? Met een plattegrond maak je het makkelijk om je nieuwe ontwerp te organiseren.
  2. Wees selectief. Hang niet zomaar iets aan de muur en zet niet zomaar iets op een plank. Koop minder en beter! Je hoeft niet per se meteen de minimalistische toer op te gaan, maar denk wel wat bewuster na over wat je in je interieur wilt bereiken en hoe de ruimte als geheel overkomt.
  3. ‘Kijk voordat je het huis verlaat in de spiegel en verwijder één accessoire’: de bekende quote van Coco Chanel is ook op interieur toe te passen: vraag je niet af wat je nog zou kunnen toevoegen, maar denk er in plaats daarvan eens over na wat je zou kunnen weghalen zonder dat je kamer er minder gezellig van wordt. Niet noodzakelijk elke keer dat je je huis verlaat, al kan dat ook een interessante uitdaging zijn natuurlijk …
  4. Geef jezelf wat tijd om aan de nieuwe inrichting te wennen. Misschien zie je namelijk niet meteen hoe de negatieve ruimte je huis positief beïnvloedt. Na verloop van tijd kun je het natuurlijk altijd weer aanpassen.
18/09/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Roest verwijderen? Dat doe je zo!
Volgende artikel
4 tips om veelvoorkomende keukenproblemen te vermijden