Interieur

De 10 meest efficiënte luchtzuiverende kamerplanten

luchtzuiverende kamerplanten

Kamerplanten brengen heel wat sfeer in huis. Hoe fijn is het niet om een vleugje groen te hebben in je woonkamer, keuken, bureau – welja, zelfs in je badkamer. Wist je dat sommige planten ook nog eens de lucht kunnen zuiveren? Benieuwd welke planten dienst kunnen doen als natuurlijke luchtverfrisser? Ontdek snel de lijst met de tien meest efficiënte luchtzuiverende kamerplanten.

Het belang van een gezond binnenklimaat

Veel hedendaagse woningen zijn zodanig goed geïsoleerd dat we binnenskamers sneller te maken krijgen met droge lucht en een gebrek aan zuurstof. Dat kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, ademhalingsmoeilijkheden, … Niet prettig uiteraard en daarom is het belangrijk om een gezond binnenklimaat te creëren. Ventilatie is daarbij cruciaal, maar ook luchtzuiverende kamerplanten kunnen hun steentje bijdragen.luchtzuiverende kamerplanten

Luchtzuiverende kamerplanten: hoe zit dat precies?

Zoals je ongetwijfeld nog weet uit de lessen biologie, produceren alle groene planten zuurstof, maar er is maar een beperkte groep van kamerplanten die ook een luchtzuiverende werking hebben. Die planten halen via hun bladeren ook schadelijke stoffen uit de lucht. Ze slaan deze stoffen op, bijvoorbeeld in hun wortels, waar ze vervolgens afgebroken worden.

Bovendien brengen luchtzuiverende kamerplanten waterdamp in de lucht, wat de luchtvochtigheid bevordert. Ten slotte breken ze ook onfrisse geuren af. Als je al deze voordelen op een rijtje zet, zou je wel gek zijn om geen luchtzuiverende planten in huis te halen. Je zult je beter voelen, meer ontspannen door het leven stappen en geconcentreerder kunnen werken.

De top 10

Chamaedorea-palm

Concreet: welke kamerplanten hebben nu een luchtzuiverende werking? Trek naar het tuincentrum met onderstaand lijstje op zak. We selecteerden deze planten niet alleen op basis van hun luchtzuiverende kwaliteiten, maar hielden ook rekening met hun uitzicht en hoe makkelijk ze te verzorgen zijn:

  1. Chamaedorea-palm (Chamaedorea)
  2. Areca palm (Chrysalidocarpus)
  3. Drakenbloedboom (Dracaena ‘Janet Craig’)
  4. Drakenbloedboom (Dracaena Massangeana)
  5. Ficus alii (voorheen: Ficus longifolia)
  6. Rubberplant (Ficus elastica)
  7. Klimop (Hedera)
  8. Krulvaren (Nephrolepis)
  9. Canarische dadelpalm (Phoenix canariensis)
  10. Lepelplant (Spathiphyllum)
26/08/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Weinig ruimte? Zo oogt je meubilair minder zwaar
Volgende artikel
Wat zijn de voor- en nadelen van modulair bouwen?