Interieur

Levis-congres: de juiste verfkleuren kiezen

Naar aanleiding van Cocoon 2012 gaf het verfmerk Levis een congres over het kiezen van de juiste verfkleuren. Een kleurenspecialist gaf er uitleg over de verschillende kleuren en over de manier waarop we het best kleuren kiezen en combineren. Wat is de ideale kleur voor jouw interieur? We geven je graag enkele tips mee!


Om te beginnen, besprak de kleurenspecialist van Levis verschillende kleuren die je in je interieur kan gebruiken. Hij wist ons daarbij te vertellen dat een kleur niet op zichzelf staat. Elke kleur maakt deel uit van een oneindig kleurenpalet. Zwart is niet zwart, en wit is niet wit. Elke kleur kan licht of koud, dynamisch of rustgevend overkomen, door te spelen met tinten en door te combineren met andere kleuren.

1. Groen

Een zachte groene kleur kan een zeer kalme indruk geven, zeker als je een matte verf kiest. Ideaal voor bijvoorbeeld in een slaapkamer. Wil je daarentegen een meer dynamisch effect? Kies dan voor een meer glanzende verf, met een gele tint. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor in de keuken of in de hal. Je moet ook steeds rekening houden met de materialen waarmee je werkt: groen werkt goed op houten materialen, hout voegt immers warmte toe aan deze eerder koude kleur. Groene verf en beton gaat dan weer niet zo goed samen, dan krijg je vaak een te koud effect.

De kleur groen stelt je ook in staat om een natuurlijke touch te geven aan je interieur. Hou je wel van de natuur, maar woon je in een stad waar weinig groen te vinden is? Ga dan voor groen in huis, om je huis een meer natuurlijke look te geven.

2. Geel

Geel is zonder twijfel de warmste verfkleur. Als je de kleur te veel gebruikt, wordt het echter al snel ‘too much’. De kleurenspecialist legt uit: “Als je te veel geel gebruikt, verliest het zijn vorm en neemt een te grote plaats in in je interieur”. Om de balans te behouden, werk je beter met bepaalde toetsen geel. Gebruik de kleur bijvoorbeeld voor een deel van de muur waar je ook foto’s hangt.

Wil je toch een grotere oppervlakte geel schilderen? Combineer dit dan met een donkere kleur, om te vermijden dat de gele kleur ‘too much’ wordt.

3. Wit

Wit is synoniem voor zachtheid, voor sensatie en voor ruimte. Het is ook een essentiële kleur om licht te brengen in je interieur. Bovendien is het de perfecte kleur om balans te brengen. Schilder je bijvoorbeeld een muur rood, dan kan je de witte kleur gebruiken om de rode kleur op een erg subtiele manier in evenwicht te brengen.

Men denkt vaak dat er maar één kleur wit is. Niets is echter minder waar: er bestaat een heel palet aan wittinten, de ene wat subtieler dan de andere. Licht speelt ook een grote rol in de kleur wit die je kiest. Ledverlichting bijvoorbeeld geeft je witte muren een totaal andere kleur dan halogeenlampen. Je verlichting is dus een doorslaggevend element bij je keuze van je witte verfkleur!

Tot slot kan je harmonie creëren door te spelen met verschillende witte tinten. Wit zorgt voor rust en harmonie, iets wat je nodig hebt als je een lange dag werken thuis komt. Je mag daarentegen niet overdrijven, voeg enkele subtiele andere kleuren toe om leven te brengen in je interieur.

4. Zwart

Zwart is een opstandige en elegante kleur, die je met veel voorzichtigheid moet benaderen. Net zoals er honderden witten bestaan, is zwart ook niet zomaar één kleur. Er bestaat een groot palet zwarttinten, die meer of minder warm zijn afhankelijk van de kleuren die je eraan toevoegt.

Zwart is ideaal om de aandacht te vestigen op een bepaald stuk van je interieur, of om je slaapkamer te organiseren. Je kan bijvoorbeeld een kleine nis in het zwart verven, om een intieme sfeer te creëren. Of je kan de muur aan het hoofd van je bed in het zwart verven. Let echter wel op als je graag leest, zwart is namelijk een kleur die het licht absorbeert.

Zwart kan je ook gebruiken om een bepaalde kamer te structureren en te ordenen, het springt immers meteen in het oog. Maar ook hier geldt: let op, een te veel aan zwart komt agressief over, en kan de ruimte serieus verkleinen.

5. Grijs

Naast zwart en wit is ook grijs een kleur zonder emotie. Deze neutraliteit maakt het een ideale basiskleur. Door grijs te combineren met wit, met zwart, met rood of met geel krijg je meteen een warmere tint. Door het met een andere tint wit, zwart of blauw te mengen krijg je dan weer koudere tinten. Je keuze van de kleur grijs moet dus gebaseerd zijn op de combinatie tussen warme en koudere kleuren.

Wil je meer weten over het kiezen van de juiste kleur voor je interieur? Lees dan ook onze andere artikels over verfkleuren in je interieur!

 

19/12/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Worden bouwgrondprijzen en een huis bouwen onbetaalbaar?
Volgende artikel
De impact van duurzame ontwikkeling op de Belgen