Interieur

Een kunstplant kopen? Ontdek onze tips!

kunstplant kopen

Verdrinken, uitdrogen, verbranden, ziektes: planten kunnen (helaas) op allerlei manieren de geest geven. Gelukkig is het allang geen schande meer om een kunstplant te kopen. Zo haal je groen in huis dat geen verzorging nodig heeft! En het is wel zo veilig voor knabbelgrage huisdieren. Dankzij deze tips kies je een prachtig exemplaar uit, dat zonder moeite eeuwig groen blijft.

Plastic of stof?

Dankzij een scala aan texturen en kleuren zien kunstplanten er tegenwoordig behoorlijk realistisch uit. Sommige plastic planten zijn zelfs gemaakt uit een mal van een echte plant. Maar het grootste voordeel van een plastic kunstplant is nog wel dat sommige échte planten er eigenlijk al een beetje als plastic uitzien, zoals vetplanten. Het onderscheid valt dus niet per se erg op.

Al met al is plastic dus een betere keuze voor een nepplant dan stof, aangezien stof kan gaan rafelen en sneller verkleurt onder invloed van zonlicht.

Kenmerken van een overtuigende kunstplant

Als je een realistische kunstplant wilt, kies dan voor een planttype dat er van zichzelf al een beetje plastic of rubberachtig uitziet. Denk bijvoorbeeld aan aloë vera’s, vioolbladplanten, luchtplantjes, sansevieria’s, bepaalde varens, philodendrons en (natuurlijk!) vetplanten.

Hoed je voor kunstplanten voorzien van trucjes als nepregendruppels, dat ziet er al snel kitsch uit. Beter kies je een exemplaar met overtuigende details, zoals:

  • delicate worteltjes
  • potgrond’ op de bodem
  • een mix van grote, kleine, lichte en donkere blaadjes
  • variatie in taklengte
  • enkele ‘imperfecties’ die de onregelmatigheid van moeder natuur benaderen

Tip: neem een foto van de echte plant mee als je gaat winkelen, zo kun je hem makkelijk vergelijken met het nepexemplaar.

Extra tips

Nadat je je plant mee naar huis hebt genomen, kun je nog wat dingen doen voor een extra realistisch resultaat. Behandel je nepplant als een echte plant door er een mooie pot voor te kopen, en eventueel kun je zelfs opzoeken in welke omstandigheden de echte versie het beste zou groeien. Poets voor de geloofwaardigheid ook af en toe het stof van de blaadjes. En bewaar je kunstplanten gerust tussen je echte planten.

Voor een echt ‘urban jungle’-gevoel, verzamel je wat planten in verschillende formaten. Heb je daar niet genoeg ruimte voor? Stop bijvoorbeeld blaadjes in glazen flessen voor een speels resultaat. Zo heb je geen zware potten nodig en oogt de vormgeving lichter.

Een kunstplant kopen

Helemaal overtuigd? Dan kun je op jacht gaan naar een mooie nepperd. Eerlijk is eerlijk: hoewel een kunstplant meestal goedkoper is dan zijn echte tegenhanger, zijn duurdere exemplaren wel van betere kwaliteit. Enkel de beste kunstplanten wekken de indruk dat je groene en geen dodelijke vingers hebt. Toch op zoek naar een budgetvriendelijke optie? Dan kun je niet om Ikea heen. Ook op Bol.com, Amazon, Ebay en Etsy vind je een heel scala aan artificiële flora. Lees er wel even de reviews op na, want niet ieder merk is even kwalitatief.

03/10/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zo maak je je slaapkamer klaar voor de winter
Volgende artikel
Een achterwand in je keuken die niet alleen praktisch maar ook mooi is?