Interieur - Design

Zo laat je je kunst in huis nóg beter tot zijn recht komen

Kunst in huis

Heb jij kunst in huis? Of het nu om een echte Borremans, een reproductie van Picasso of een werkstuk van je 5-jarige zoontje gaat, is eigenlijk niet van belang. Het komt erop aan dat jij een band voelt met het schilderij, de ets of de sculptuur. Let wel: een goede presentatie van het werk is cruciaal. Ook al heb je een authentieke Rembrandt in huis, als je die verstopt in een duister hoekje tussen het toilet en de trappenhal, heeft niemand er iets aan. Enkele tips om de kunstwerken in je woning (figuurlijk) naar een hoger niveau te tillen.

Voorzie voldoende ruimte voor kunst in huis

Kunst moet je volle aandacht kunnen krijgen. En dat is pas mogelijk als er in de onmiddellijke omgeving van het werk geen storende elementen staan of hangen. Heb je een groot schilderij gekocht, dan is het geen slecht idee om daar een volledige muur voor te reserveren. Meerdere werken tezamen hangen is enkel een goed idee als het om een twee- of drieluik gaat of om werken die elkaar aanvullen en/of becommentariëren.

Voor sculpturen en andere ruimtelijke kunstwerken geldt deze regel des te meer. Plaats deze werken zo nodig op een sobere sokkel en maak er een heuse blikvanger in je woning van. Kunst moet kunnen ‘ademen’.

Hang de werken in je blikveld

Kunst in huis die niemand ziet heeft natuurlijk geen zin (tenzij het om audio-kunst gaat natuurlijk). Zorg er dus voor dat de werken op ooghoogte hangen. Ja, het plafond van de Sixtijnse Kapel is wereldberoemd, maar in je eigen huis is het toch handig als je de kunstwerken ziet hangen tijdens je dagelijkse activiteiten. Zorg er ook voor dat je de werken op voldoende afstand in hun geheel kunt bekijken.

Kunst in huis

Een passende lijst is belangrijk …

Tweedimensionale kunst kan een heuse ‘upgrade’ krijgen dankzij de juiste lijst. Belangrijk daarbij is dat de lijst de aandacht van het werk zelf niet afleidt. Vergulde, pompeuze kaders zijn al lang ‘not done’, al zie je ze tegenwoordig wel soms nog in een ironische context. Eenvoudige lijsten in natuur of in een onopvallende effen kleur zijn vaak het meest doeltreffend. Wil je een erg klein werk inlijsten? Dan kan het nuttig zijn om een passe-partout te gebruiken.

… al laat je die soms beter achterwege

Soms kan een lijst de aandacht van het kunstwerk net afleiden in plaats het beter tot zijn recht te laten komen. Check dan zeker eens wat het effect is als je de lijst verwijdert. Zeker voor werken op canvas die over de rand doorlopen, kan dit een aanrader zijn.

21/08/2017

Vragen en opmerkingen

E
Emmen

Reken ok bij dat de kleuren van de kunstwerken, niet het zelfde moet zijn als de kleuren van de omgeving. Niets is minder prettig dan flink geld uitgeven aan een kunstwerk, om vervolgens thuis te ontdekken dat jouw muren juist de zelfde kleuren heeft.

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Mmm! Zo zorg je voor een aangename geur in huis
Volgende artikel
Meer dan boekenkasten: een interieur voor literatuurliefhebbers