Interieur - Keuken

6 praktische ideeën om je kleine keuken in te richten als een pro

Kleine, compacte woningen worden nooit als klein omschreven maar altijd als charmant, gezellig of knus. Als bewoner is het charmante er al snel af als je elke dag tegen de beperkingen van je keuken aanloopt… Daarom verzamelden wij x tips om het meeste uit je kleine keukeninrichting te halen!

Klein maar praktisch!

Een kleine keuken is geen ramp. Met wat vindingrijkheid en de juiste accessoires kan je dag na dag genieten van je keukeninrichting. Het is zelfs zo dat kleine(re) keukens vaak efficiënter zijn om in te werken dan grote keukens. Die efficiëntie vergt natuurlijk wel wat planning en organisatie.

Potten, pannen en accessoires

Zo kan je gebruik maken van een potten- en/of pannenrek. Zulke rekken zien we vaak boven het keukeneiland in een grote keuken maar een pottenrek zal ongetwijfeld ook leuk staan in jouw keuken. Bovendien kan je zo meteen aan elke pot aan. Gedaan met rommelen in de kasten!

Gebrek aan opbergruimte? Spring dan creatief om met je inrichting. De muren en het plafond blijven vaak onbenut. Toch kan je heel wat spullen kwijt tegen de muur of aan het plafond.

Plaatsgebrek?

Net zoals de onbenutte ruimte tegen de muren of aan het plafond, kan je ook de ruimte die je spoelbak inneemt inpalmen. Verschillende bedrijven, waaronder het Amerikaanse Kohler, maken accessoires die netjes over je spoelbak passen. Zo kan je die ‘verloren’ ruimte omtoveren tot werkruimte!

Hetzelfde geldt trouwens voor de ruimte onder je keukenkastjes. Met magneten of een railsysteem kan je ook die onbenutte ruimte gebruiken om etenswaren te bewaren.

Koken op wieltjes

Een kookeiland is de droom van iedere (hobby)kok. Het verschaft extra werkruimte, opbergruimte en maakt een ergonomische keukenindeling mogelijk. In kleine keukens is een kookeiland jammer genoeg ondenkbaar. Of toch niet? Deze keukenkastjes op wieltjes kunnen vanonder het aanrecht getrokken worden om zo extra werkruimte te creëren.

Transformerende meubels

Multifunctionele meubels zijn de sleutel tot een praktische inrichting. In een kleine keuken is de Norden tafel van IKEA een ware must-have. De schuifjes kan je gebruiken om accessoires of kruiden op te bergen. Afhankelijk van de ruimte die je nodig hebt kan je één of twee zijden openklappen om zo een vierpersoonstafel te creëren. Geniaal!

Verstoppertje spelen met huishoudtoestellen

In een klein appartement gebeurt het al eens dat de wasmachine ondergebracht wordt in de keuken of berging. Dat neemt natuurlijk heel wat plaats weg. De bewoner van dit appartement in Parijs vond daar een ingenieuze oplossing voor! Werk je wasmachine of vaatwasser gewoon weg in je keukeneiland!

Neem zeker ook een kijkje naar onze voorbeelden van kleine keukens.

Inspiratie via: Pinterest | Côte Maison | Kohler
25/06/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Weinig zonlicht in je tuin? Maak het groen met schaduwplanten!
Volgende artikel
Waarop moet je letten bij het renoveren van je keuken?