Interieur - Keuken

Wokken: een culinaire way of life

Hoe wokken

Wat eet de modale Belg? Zeker niet enkel boerenkost. Ook aan de Aziatische keuken durven we ons almaar meer wagen. En dat niet alleen op restaurant, want thuis wokken is al een hele tijd een gangbare praktijk in menig gezin. We roerbakken groenten, vlees en zeevruchten dat het een lieve lust is. Maar doen we dat wel volgens de regels van de kunst?

Een échte wokpan

Hoe wokkenOm te wokken heb je uiteraard een wokpan nodig. Maar vooraleer je naar de winkel rent om er een te kopen, toch even deze bedenking: de meeste wokpannen die je bij ons vindt, hebben een platte bodem, om op onze westerse fornuizen te passen. Aziatische koks vinden zo’n wok not done. Een echte wokpan heeft namelijk altijd een volledig ronde bodem.

Om zulke Aziatische wokpannen te kunnen gebruiken heb je een wokbrander met een wokring nodig. Dat is een ijzeren ring die de wok stabiel houdt boven het vuur. Er bestaan fornuizen die standaard geleverd worden met zo’n wokring.

Zo herken je een goede wok

GroentewokEen echte Aziatische wokpan heeft, behalve de ronde bodem, nog drie essentiële kenmerken:

  • Ze is volledig uit carbonstaal gemaakt.
  • Ze heeft een houten steel.
  • Ze heeft géén anti-aanbaklaag (bv. teflon)

Wokken op de juiste temperatuur

Een wokpan met anti-aanbaklaag is eigenlijk de naam wokpan niet waard. Wokken doe je namelijk op een vuur dat zo heet mogelijk is. Aangezien pannen met een anti-aanbaklaag al beschadigd raken bij temperaturen boven de 250 ° C, zijn ze niet geschikt om correct te wokken.

In Aziatische restaurants worden wokvlammen gebruikt van 20 kilowatt of meer, maar dat is thuis niet evident. Wil je dat toch, dan moet je investeren in een speciale wokbrander op lpg of butaangas.

Je wokpan ‘inbranden’

Als je een wokpan koopt, moet je die voor het eerste gebruik ‘inbranden’ met olie. Dat is een behandeling waarmee je niet alleen aanbakken, maar ook roesten voorkomt.

Om je wokpan te onderhouden heb je enkel water en een zachte spons of borstel nodig. De pan laten drogen doe je op het gasfornuis.

Als er etensresten in de pan gebrand zijn, kun je die wegschuren met staalwol. Daarna moet je de wok wel opnieuw inbranden met olie.

 

10/03/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Start je verbouwing met deze 5 handige apps
Volgende artikel
9 eenvoudige Feng Shui-tips voor je woning