Interieur - Keuken

1001 werkbladen … maar past je werkblad bij jouw keuken?

Keuzes maken voor je keuken: er komt erg veel bij kijken. Je werkblad is één van die keuzes die het meest voelbaar zullen zijn. Je staat er namelijk elke dag je groenten te snijden, over je dag te praten en in de potten te roeren. Er bestaan eindeloos veel materialen, en toch is er maar één ideaal werkblad voor jouw keuken. We gidsen je door het aanbod.

De mogelijkheden op een rijtje

  • Natuursteen is een materiaal met een natuurlijk cachet. De populairste steensoorten voor keukenwerkbladen zijn graniet, marmer en zeepsteen. Ze hebben elk hun specifieke eigenschappen met hun voor- en nadelen voor gebruik in de keuken. Natuursteen moet je regelmatig verzegelen met een aangepast product wanneer je het gebruikt in de keuken. Hoe dan ook een uitstekende keuze: je hebt gegarandeerd een duurzaam werkblad voor de rest van je leven.
  • Een waardig alternatief voor natuursteen is composiet: het uiterlijk van steen in combinatie met een enorm onderhoudsgemak. Composiet biedt een grote waaier aan kleuren en afwerkingen om uit te kiezen. Bovendien voelt het veel minder koud aan dan steen.
Een keukenwerkblad uit composiet
 • Een werkblad van kunststof geeft je nóg meer afwerkingsmogelijkheden. Je kiest de kleur die je wil en boet niet in aan kwaliteit. Na langdurig gebruik zie je op een keukenwerkblad uit kunststof wel krassen, en het is niet altijd zo hittebestendig.
 • Laminaat is een goedkopere optie om je keukenwerkblad te bekleden. Het is gemakkelijk te onderhouden, maar heeft geen erg lang leven.
 • Met hout haal je een karaktervol, warm materiaal in huis dat je keuken een gezellige uitstraling geeft. Het is prettig om op te werken en wordt alleen maar mooier met de jaren. Een belangrijk nadeel is wel dat hout slecht tegen vocht kan. Daarom moet je houten keukenwerkblad regelmatig een vochtafwerende behandeling krijgen.
 • Beton maakt opgang als materiaal voor het werkblad in de keuken. Je kan het kleuren en afwerken naar jouw smaak. Ideaal als je houdt van veelzijdige materialen. Hou er wel rekening mee dat beton geen zuur verdraagt, en dus ook regelmatig moet worden behandeld om te kunnen dienen in de keuken.

 

Het beste werkblad voor jouw keuken kiezen

Goed, de keuzemogelijkheid is dus enorm. Hoe vind je in dat overweldigende aanbod het perfecte werkblad voor jouw keuken? In de eerste plaats moet jouw keukengebruik je beslissing beïnvloeden. Ga je de keuken erg intensief gebruiken? Dan moet het materiaal van het werkblad daaraan aangepast zijn. Pas in tweede instantie speelt design een rol. Vergelijken en pro’s en contra’s afwegen is dus de boodschap.

30/01/2015

Vragen en opmerkingen

VW
Vanda Wesenhagen

Het huidige kunststof aanrechtblad heeft butsen en kale plekken. Binnenkort (eind april 2015) wordt er een nieuwe coating aangebracht. Nieuwsgierig? ik ook!

  IT
  Iwonen Team

  Hi Vanda,

  je mag altijd een foto van het resultaat delen op onze Facebookpagina want wij zijn ook benieuwd ;-)

  Succes!

  iWonen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een maximum aan wooncomfort op amper 46m²
Volgende artikel
Is dit de meest veelzijdige kinderkamer ooit?