Interieur - Keuken

Wat zijn de ingrediënten van een praktische keukeninrichting?

Bij de aankoop van een keuken kijken we vaak niet verder dan de look-and-feel en verliezen we de praktische kant van de zaak uit het oog. Daardoor ontdekken we al snel de beperkingen van onze keuken: te weinig opbergruimte, geen logische indeling, niet ergonomisch, …

Iedere dag lopen we dan ook van hot naar her om de juiste potten en pannen te vinden en de ingrediënten voor het eten te verzamelen, om vervolgens alles naar het aanrecht of kookeiland te sjouwen. Herkenbaar? En wat als we je vertelden dat het ook anders kan?

Praktische indeling en stijlvolle looks overgoten met een sausje ergonomie

Door de praktische en ergonomische kant te koppelen aan mooie looks, creëren we een keuken voor het leven. Daarbij is smaak voor iedereen verschillend, maar de praktische kant is voor iedereen hetzelfde. Blum, fabrikant in beslagoplossingen voor meubels, bracht alle noden in kaart door te observeren hoe mensen hun keuken gebruiken.

En wat blijkt? We moeten te veel manoeuvreren, maken te veel bewegingen en moeten onze keukens dus beter indelen. Blum ontwikkelde hiervoor Dynamic Space®, waarbij de drie essentiële elementen van een keuken centraal staan: ergonomie, opbergruimte en comfort.

Verdeel je keuken in zones voor een logische flow

Onze activiteiten in de keuken zijn bijna elke dag hetzelfde. Ieder ‘ritueel’ heeft een bepaald proces. Wanneer je bijvoorbeeld het avondeten maakt, moet je ingrediënten verzamelen, keukengerei klaarleggen, potten en pannen zoeken, groenten schoonmaken, vlees en groenten bereiden, …

In een ideale wereld doen we al die klussen zonder van hot naar her te hoeven rennen. Een concreet voorbeeld:

Onder je kookvuur voorzie je een lade met bovenaan al het werkbestek  en het messenblok, en daaronder een lade met de potten en pannen. Achter je staat de koelkast, met daarnaast de voorraadkast. Zo moet je amper een stap zetten om al je benodigdheden te verzamelen.

Door je keuken slim in te delen in zones, beperk je het aantal bewegingen en verhoog je dus het bewegingscomfort. We onderscheiden 5 zones:

Zone voorraad

In de zone voorraad worden levensmiddelen bewaard in de voorraadkast en in de frigo. Zorg dat deze zone vlot bereikbaar is.


Zone opbergen

In de zone opbergen is er plaats voor bestek, borden en glazen. Tracht je vaatwasser dan ook zo dicht mogelijk bij deze zone te plaatsen.


Zone spoelen & afval

In deze zone bevinden zich de afvalemmers, vaatwasmachine en spoelbak. De ideale plaats dus om schoonmaakmiddelen op te bergen.


Zone voorbereiden

Tussen de spoelbak en de kookplaat bevinden zich alle benodigdheden om gerechten voor te bereiden. In de laden heb je altijd alles bij de hand en ligt alles in de buurt van het werkblad: kruiden, werkbestek, oliën en snijplanken. Voorzie lades onder het werkblad, want lades geven je het beste overzicht op de kastinhoud.


Zone koken & bakken

Voorzie plaats voor kookpotten, pannen en werkbestek vlak bij je kookplaat.


Deze zones kunnen op alle soorten keukens toegepast worden. We nodigen je uit om het in jouw keuken te testen. Heb je al een logische indeling? Of kan het toch nog beter? Kies de figuur die het best aansluit bij jouw keuken en controleer of je indeling goed zit of niet:
Slimme tips voor de perfecte keuken

Smaken verschillen maar het praktische aspect van een keuken, da’s voor iedereen hetzelfde. Ga je op zoek naar een nieuwe keuken? Dan hebben we enkele tips en tricks om jouw perfecte keuken zo praktisch en ergonomisch mogelijk te maken:

  • Plaats je vaatwasser zo dicht mogelijk bij je lades voor borden, potten en het bestek.
  • Plaats spullen die je zelden gebruikt, in de bovenste en onderste kasten of laden.
  • Het hoofdwerkvlak van je keuken moet minstens 90 cm. breed zijn.
  • Denk na over wat je dagelijks doet in je keuken en plaats die spullen die je het vaakst nodig hebt, zo dicht mogelijk bij je werkvlak.
  • Let tot slot ook op de volgorde van de keukenzones volgens je behoeften: ben je links- of rechtshandig? Verdeel de zones dan ook in de juiste volgorde.

Ga je weldra een nieuwe keuken kopen? Test iedere keuken dan alsof het de jouwe zou zijn en houd bovenstaande tips in het achterhoofd. Open laden en kasten, controleer of er voldoende opbergruimte is voor al jouw spullen en beslis voor jezelf of je deze keuken ergonomisch en comfortabel kan indelen. Denk tot slot ook aan het werkverloop: kan je in deze keuken duidelijke zones creëren? Als je op alle vragen ‘ja’ kan antwoorden, zit je op goede weg en is het juist nog een kwestie van smaak!

Laat je verder inspireren op de Blum website. Daar vind je een heleboel praktische tips en inspiratie om jouw praktische keukeninrichting te creëren.

19/09/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Verwarming ontluchten en andere tips om je huis winterklaar te maken
Volgende artikel
Verftips: hoe de juiste verfkleur kiezen?