Interieur - Keuken

Van brunch tafel tot gerechtjes: de beste tips voor een perfecte brunch

brunch tafel

Een van de leukste zondagse activiteiten? Een lekkere brunch, natuurlijk! Het is altijd fijn om je benen onder tafel te schuiven, want zelf een brunch organiseren is een heel avontuur. Hoe jij je brunch tafel, het buffet en de accessoires in een mum van tijd in orde brengt? Wij geven je graag acht tips!

We beginnen alvast met deze tip: zorg voor een buffet. Dankzij een buffet is er voor ieder wat wils en heb jij meer tijd om er ook zelf van te genieten.

Tip 1: Niet één brunch tafel, maar twee!

Het belangrijkste meubel deze voormiddag, dat is natuurlijk je brunch tafel! Zorg eerst en vooral voor minstens twee tafels: eentje voor het eten en eentje voor het drinken. Waarom je eten en drinken het best niet samen zet?

  1. Je gasten moeten dan te veel tegelijkertijd vasthouden: dat is erg onhandig en je morst sneller.
  2. Je tafels ogen ordelijker.
  3. Er staat minder file aan de brunch tafel.

Tip 2: Decoreer je brunch tafel

Onder het motto ‘het oog wil ook wat’ kun je ook altijd je brunch tafel decoreren. Werk bijvoorbeeld met hoogteverschillen dankzij onder andere een étagère. Je tafel ziet er extra chic uit zo! De hoge dingen zet je uiteraard wel in het midden, de lage verdiepingen blijven aan de buitenkant. Zo is het gemakkelijk om alles te pakken.

detail brunch buffet
Verschillende schaaltjes, bordjes, mandjes, een étagère … Maak je brunch tafel extra speels dankzij niveauverschillen.

Twee dingen die vaak vergeten worden: voldoende lepels aan de buffettafel en een klein bordje om de vuile lepels op te leggen. Een lepel per gerecht zorgt ervoor dat mensen met allergieën of intoleranties zich geen zorgen hoeven te maken. Het bordje geeft jou dan weer minder opkuiswerk achteraf.

Tip 3: Leg het bestek aan de eettafel

Je herkent het vast wel: je schept wat eten op aan een buffet, maar moet je vork en mes onhandig vasthouden onder het bord. Vermijd dat door alleen de borden aan de brunch tafel te zetten. Het bestek dek je al aan de eettafel.

Je kunt je bestek altijd leggen volgens de regels van de kunst: vork links, mes en lepel rechts. Een andere optie? Alles aan de rechterkant in een servetje leggen, dat oogt heel stijlvol!

Tip 4: Decoreer je eettafel

Naast je brunch tafel, waarop het buffet staat, moet natuurlijk ook je eettafel mooi gedecoreerd zijn. De eerste en belangrijkste tip voor de eettafeldecoratie: hou het simpel! Uiteraard mag je een mooi bloemetje op tafel zetten of chique tafellopers gebruiken, maar zorg ervoor dat je gasten elkaar altijd kunnen zien en plek genoeg hebben voor zowel hun bord, koffietas als waterglas.

zomer terras tafeldekking
Zorg zeker voor veel kleuren op je eettafel!

Maar je eettafel simpel houden, wil niet zeggen dat je niet creatief kunt zijn. Denk aan werken met een accentkleur, droogbloemen als centerpiece of bestek in een gekke vorm.

paasbrunch decoratie
Een brunch in thema, zoals de paasbrunch? Laat dat dan zeker terugkomen in je decoratie!

Tip 5: De gerechten op de brunch tafel

Het laatste waarover we het zullen hebben, maar tegelijkertijd ook het belangrijkste: welke gerechtjes je op de brunch zult serveren! Houd zeker deze tips in het achterhoofd:

  1. Ga voor kleine porties. Zo kunnen je gasten verschillende dingen eten. Bovendien zien minipistolets en -croissants er ook gewoon leuk uit. :-)
  2. Ga voor een goede balans tussen enerzijds warme en koude gerechten en anderzijds zoete en hartige gerechten. Zo is er voor ieder wat wils.
  3. Overdrijf niet. We begrijpen het: je staat in de winkel en wilt eigenlijk álles aan je gasten aanbieden. Houd toch steeds rekening met het aantal personen dat zal opdagen en hoeveel die ongeveer zullen eten.
brunch tafel eten
Een overvloed aan keuze: wij willen hier alvast aanschuiven!

Dit kun je, naast de minipistolets, alvast op je brunch tafel zetten: confituur, chocopasta, kaas, salami, hesp, hummus, quiche, granola, yoghurt, fruit, eieren, pannenkoeken …

overnight oats
Ook altijd een voltreffer: overnight oats.

Klaar voor de start

Ziezo, jij bent helemaal klaar om een brunch te organiseren! Begin zeker op tijd aan de voorbereidingen, zodat je de ochtend zelf alleen nog het eten moet klaarzetten. Wat jij voor de rest dan nog moet doen? Genieten!

brunch voor twee
Ben je maar met twee? Dan kun je gerust het eten op tafel zetten, eventueel op een plankje.
31/05/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Keukenkast organiseren: acht lifehacks voor de properste keuken
Volgende artikel
Water besparen in elke ruimte in huis: 21 handige tips